Književno stepenište u osnovnoj školi u Fajtovcima

Učenici i nastavno osoblje Osnovne škole „Fajtovci“, u istoimenom mjestu nadomak Sanskog Mosta, ukrasili su citatima iz književnih djela stepenište koje vodi na drugi sprat ove obrazovne ustanove.

Ovu predivnu, ali i korisnu ideju osmislila je Hana Šupuk.

Na njemu se mogu pročitati citati iz djela Marka Tvena, Nasihe Kapidžić Hadžić, Maka Dizdara,Branka Ćopića, Žila Verna i drugih književnika. Prema riječima direktorice škole, Zinajde Hadžić, na ovaj način se među učenicima želi popularisati književna riječ te ih se tako nastoji motivisati da što više čitaju knjige. „Pokazalo se da je sve imalo efekta, jer učenici sada u većoj mjeri čitaju obavezne lektire, ali i druge knjige iz naše školske biblioteke.

Mislim da je ovo pravi način da se oni motivišu za knjige, obzirom da su u današnje vrijeme u potpunosti okrenuti informatičkim sredstvima i pomagalima.“, istakla je Hadžićeva. Prema njenom mišljenju ovo je primjer kako se, u cilju edukacije učenika, mogu osmisliti i oplemeniti neiskorišteni školski prostori, a neobično stepenište već je dobilo naziv „književno stepenište“.

Related posts