Kljuić: Fikret Abdić Babo je očekivao da će zauzeti Predsjedništvo, likvidirati Aliju i onda će on izaći i reći: “Mi ostajemo u Jugoslaviji”

Početkom maja svake godine jedna od aktualnih tema jeste kako i na koji način se obilježava stradanje u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da se godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi 3. maja vjerskim obredom i polaganjem vijenaca u Istočnom Sarajavu, odnosno Miljevićima.

Podsjetimo, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici , proteklih godina, sa cvijećem i vijencima, okupljali su se članovi porodica stradalih i delegacija iz RS da bi obilježavali godišnjicu stradanja vojnika JNA, dok su se dan ranije okupljali Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH okupljeni oko udruženja “Zelene beretke“.

O Dobrovoljačkoj, zbivanjima na današnji dan 92., ali i ostalim temama ovoga jutra za Novi dan govorio je Stjepan Kljuić – član predratnog i ratnog Predsjedništva Republike BiH.

Na pitanje zašto i danas nisu jednake verzije srpske i bošnjačke strane o broju žrtava u Dobrovoljačkoj ulici, Kljuić je kazao:

“To je jedna laž koju su Srbi lansirali. Drugog maja kada su napali Sarajevo bilo je njihovih žrtava, a trećeg maja kada je bila razmjena poginula su tri vojnika i jedna žena muslimanka koja je radila u JNA”, kazao je Stjepan Kljuić dodavši:

“Tada je Fikret Abdić došao u Sarajevo. Rekao sam da mu zabrane da se pojavljuje u medijima. Fikret Abdić Babo je očekivao da će zauzeti Predsjedništvo, likvidirati Aliju i onda će on izaći i reći: Mi ostajemo u Jugoslaviji”.

Kljuić je kazao da “BiH nije tragedija, BiH je samo bila u ratu”.

“BiH nije tragedija, BiH je samo bila u ratu. Nemamo snage ni ljudi koji bi zaštitili jednog Iliju Jurišića. BiH da ima ijednog državnika, rekao bi Vučiću da ne dolazi u BiH bez generala Đukića koji je pobio najviše mladih”, kazao je.

Također, kazao je da je “Sarajevo najviše ponizilo svoje branitelje”.

“Kada mi je teško, obiđem sarajevska groblja. Mi smo u Sarajevu izdali odbranu BiH. Niko u historiji nije ponizio svoje branitelje kao Sarajevo. Imate ovih što su se nakrali, pa danas pišu pjesme. Biće Bosne, ali će period tuge i sivila dugo trajati”, smatra Stjepan Kljuić.

/N1

Related posts