Kladušanin Addy jedan od najboljih ragbijaša u Kanadi

Admir Ćejvanović, podrijetlom iz Male Kladuše pokraj Velike Kladuše, ostvario je svoj dječački san i postao reprezentativac Kanade u ragbiju s ozbiljnim izgledima s tom reprezentacijom otputovati 2020. godine u Tokio na Olimpijske igre. Admir ili Adi (Addy), kako ga kolege iz kanadske reprezentacije zovu, jedan je od najboljih i najpoznatijih igrača ragbija u toj velikoj i bogatoj zemlji. Rođen je 1990. godine u Maloj Kladuši u kojoj smo ga pronašli na kraćem predahu nakon europskih ragbi utakmica u Londonu i Parizu.

Novi život

Priča o Admiru i njegovoj majci Rahmani slična je mnogim pričama o uspjehu mladih Krajišnika u svijetu u kojemu su pokazali kako se, uz naporan rad i talent, može doći do uspjeha kakav je Admir ostvario. Admir je sa svojom majkom dvije godine ratnoga razdoblja proveo u izbjegličkom kampu u Republici Hrvatskoj, a potom su 1994. godine otišli u Vancouver, gdje su krenuli od nule. – To je bio najteži dio – sjediti i čekati da rat prođe ili iskoristiti priliku, spakirati svoje stvari i otići – izjavljivao je Admir za brojne medijske kuće. – Moja majka nije poznavala engleski jezik, a ja sam imao tek četiri godine, tako da nam je početak novoga života bio doista težak dok nismo stali na svoje noge. Kao i većina izbjeglica, majka je počela s čišćenjem kuća, išla na noćne tečajeve, učila engleski, vratila se u školu. Dok sam je gledao kako se bori kroz teška vremena, postala je moja inspiracija da se potrudim najbolje što mogu – kaže Admir. Već na početku Admir se isticao svojim fizičkim predispozicijama i sklonosti prema nekoliko sportova. Počeo je s nogometom, a završio u ragbi reprezentaciji Kanade. Admir danas s reprezentacijom Kanade obilazi svijet, a nakon boravka u Londonu i Parizu, svratio je do Male Kladuše u koju je nešto ranije kod rodbine doputovala njegova majka Rahmana. Njihova priča, puna skromnosti, ne bi izgledala lijepom da je netko ne opiše na ovakav način kako to mi činimo, jer, biti standardni i jedan od najboljih igrača u ragbi reprezentaciji Kanade nije baš mala stvar i ne dopušta skromnost kakvu sin i njegova majka zapravo osjećaju.

Samo uporni uspijevaju

Admir je visok 194 centimetra, težak 110 kilograma, sa snagom koja “trupce valja”, brzinom i neustrašivošću razbija sve pred sobom. Admir radi više od svojih kolega u reprezentaciji i to se vidi na terenu, što ga je promaklo u lidera tima koji preuzima na sebe sav pritisak utakmice i kao takvoga ga uvažavaju i slušaju na terenu. U njegovim vitrinama su brojna priznanja i pehari koji potvrđuju sve izrečeno. – Djeca u sebi nose odgoj roditelja i to izlazi na vidjelo ili nedjelo. Najteži posao na svijetu je biti majka, ali, vjerujte, isplati se i to nema cijene – kazala je, među ostalim, Rahmana Ćejvanović, rođena Sarajlija. Ovaj mladić iz Male Kladuše prošao je kroz pakao minuloga rata i život u nepoznatom svijetu u kojem rijetki i samo uporni uspijevaju biti na vrhu bilo čega, u slučaju Admira, ponajbolji ragbi igrač u Kanadi. Bolji poznavatelji prilika kažu za Admira kako je on kanadska verzija Jusufa Nurkića. Admir skromnije poznaje materinski jezik, ali je pokazao kako on i nije tako loš. Iznimno voli BiH i svoju rodnu grudu, a na drugom kraju svijeta gradi lijepu karijeru.

vecernji.ba

Related posts