Kinez dizajnirao odijelo za koje tvrdi da štiti od zaraze koronavirusom

Dayong Sun kineski je arhitekt i autor odijela “Be a Batman” koje se sastoji od vlakana oblikovanih poput krila šišmiša, a može se nositi kao ruksak.Kako piše The Sun, materijal od termoplastike se rasteže i omogućava stvaranje mjehura oko čovjeka koji ga nosi kako bi se zaštitio od koronavirusa. Sprava je opremljena UV svjetlima koja zbog visoke temperature mogu ubiti svaki patogen u zraku, pa čovjek koji je nosi ostaje u sterilnom prostoru.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je istakla kako UV lampe ne treba koristiti na koži jer je taj tip svjetlosti oštećuje i stvara iritacije.

Dizajn odijela imitira krila šišmiša, životinje koja je navodni krivac za pojavu virusa, ali istraživanja su pokazala kako su šišmiši zapravo imuni na zarazu.

Smatra se da je razlog u njihovim letačkim sposobnostima, budući da tokom leta razvijaju temperaturu tijela do 40 stepeni selzijusa te imaju brz metabolizam koji onemogućava širenje patogena.

“Koronavirus ubija temperatura od 56 stepeni. Termoplastični premaz djeluje kao vjetrobransko staklo, u njemu su grijači koji otapaju led i snijeg zimi. Ali još imamo puno posla kako bismo stvorili stvaran proizvod”, kazao je Sun novinarima.

Inspiraciju je pronašao u fikcijskom junaku Batmanu te objasnio kako on pomiče granice ljudskih mogućnosti, a činjenica jeste da su šišmiši mogući izvor koronavirusa.

“Šišmiši su sisavci kao i ljudi, sa različitostima i dugovječnošću, zbog čega su idealan domaćin za koronavirus. Promjene temperature tijela im omogućavaju da budu nositelji virusa, a istovremeno spriječe njegovo širenje tijelom”, kazao je Dayong nadajući se da će uskoro pronaći investitora za svoje odijelo kako bi ono postalo dostupno čovječanstvu, a istovremeno će vlastite usluge ponuditi besplatno.

“Be a Batman” odijelo je koje je osmislio za slučaj epidemije, ali ono se može koristiti i kao vlastiti prostor jedanput kad zaraza prođe. Iako stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako se virus širi, vjeruju kako je ključan lični kontakt sa zaraženim.

Dodatno, vjeruju kako je moguće zaraziti se diranjem površina koje je dotakao zaraženi te prijenosom virusa do svojih usta ili očiju. Možda nije riječ o zarazi koja se širi udisanjem istog zraka s oboljelim, a “Be a Batman” nije odijelo koje štiti od prodora zraka, ali u svakom slučaju ograničava izravni kontakt s drugim ljudima.

Izvor: Klix.ba

Related posts