Kineska roba nije uvijek dobar izbor: Ovo su dječije igračke u BiH koje su opasne po život

U sedam vrsta dječijih igračaka pronađen je nedozvoljen sadržaj ftalata, zbog čega su ti proizvodi povučeni sa tržišta i uništeni.

Prilikom kontrola igračaka, koje su ove godine vršili Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i Inspekcija RS-a, od 15 vrsta testiranih igračaka na sedam je utvrđena ova nepravilnost, na osnovu čega je uništeno 1. 226 takvih igračaka.

S tržišta su povučene i uništene sljedeće igračke: patka set, lutka Betty, bicikl Super Star 16, Pony 2 u 1, okretna zvečka Tiny Love, konjić Pony Cutest Pets i lutka Sunshine Angel.

– Kada je riječ o dječijim proizvodima, prilikom uvoza u prvih šest mjeseci kod pet pošiljki igračaka utvrđene su nepravilnosti te je zabranjen njihov uvoz. Sve pošiljke neispravnih igračaka porijeklom su iz Kine, a analizom je utvrđen sadržaj ftalata iznad referentnih vrijednosti: lako izvlačenje niti i kose, te izrazito iritirajući miris plastike – navode iz Inspektorata RS-a.

Stručnjaci upozoravaju da ftalati predstavljaju rizik po zdravlje, u plastičnim igračkama to predstavlja opasnost ukoliko dijete igračku stavlja u usta, a veoma često ih ne sadrži cijela igračka, već dio nje. Ftalati su opasni i za odrasle, a posebna je opasnost za zdravlje beba, kojima mogu ostaviti posljedice na reproduktivne funkcije u budućnosti.

Kada je pitanju dječija hrana, situacija je dosta bolja, jer je Inspekcija za hranu prilikom uvoza u prvom polugodištu pregledala 138 pošiljki dječije hrane, od kojih je za laboratorijske analize uzeto 99 uzoraka.

– Rezultatima analiza potvrđeno je da svi ispitivani uzorci ispunjavaju propisane parametre kvaliteta – kažu iz Inspektorata.

Dodaju da su parametri kvaliteta, koje moraju ispunjavati proizvodi namijenjeni za dječiju upotrebu, propisani različitim zakonima za različite vrste proizvoda, kao što su hrana, igračke i ostali predmeti opće upotrebe.

Prilikom kontrole uvoza Inspekcija za hranu, pored provjere prateće dokumentacije, vrši i organoleptički pregled pošiljke (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, na principu procjene rizika. Kod dječije hrane ispituje se sadržaj teških metala, mikotoksina, konzervansa, bjelančevina, ugljenih hidrata, identifikacija boje, mikrobiološka i zdravstvena ispravnost i drugo. Također i Republička zdravstvena inspekcija prilikom uvoza kontroliše ispravnost predmeta opće upotrebe u koje se, između ostalih, svrstavaju igračke, pelene, kozmetika za djecu, sredstva za održavanje higijene i drugo.

Više od 40 odsto produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu, kontroliranih u ovoj godini, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve i za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, rezultat je nadzora Agencije za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije RS-a, FBiH i Brčkog. Utvrđeno je da utičnice na kontroliranim uzorcima nemaju zatvarače i da je površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja. Naložili su mjere povlačenja s tržišta, a ukupno je povučeno 205 te su uništena 94 produžna kabla. Neispravni proizvodi uglavnom su uvezeni iz Kine, dok je u jednom slučaju riječ o proizvodu iz Srbije.

Related posts