Milion tona boksita leži ispod Grmeča

Na lokalitetu Oštrelj, u blizini sela Bojište, u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, leži više od milion tona rude boksita. Ovo su pokazala istraživanja provedena u proteklih nekoliko mjeseci, a pomenute aktivnosti provelo je preduzeće “Rudnici boksita Jajce”, koje je za to dobilo zeleno svjetlo od strane Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

U ovom ministarstvu su rekli kako je na taj način potvrđena ekonomska opravdanost pokretanja eksploatacije boksita, te je pokrenuta procedura za izdavanje koncesionog prava budućem eksploatatoru, a najviše interesovanja je pokazalo pomenuto preduzeće iz Jajca. Procjena je da bi se koncesija mogla izdati na period od 20 godina, uz godišnju proizvodnju boksita koja bi mogla iznositi oko 50.000 tona. Takođe, procjenjuje se da bi se pokretanjem ovog projekta zaposlila 22 radnika, dok bi očekivani koncesioni prihod iznosio više od milion konvertibilnih maraka.

“Eventualno pokretanje proizvodnje rude boksita ekonomski bi oživjelo čitav ovaj kraj, a imalo bi i veliki značaj za samu općinu”, istakao je načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija, pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma. – pišu nezavisne.

Related posts