Kina uvodi COVID-19 certifikat o vakcinisanju za prekogranična putovanja

Kina je uspostavila digitalni certifikat o vakcinisanju protiv COVID-19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se zemljama koje izdaju slične dokumente dok traže načine da ponovo otvore svoje ekonomije.

Kako se vakcine globalno uvode, nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, već je uvelo certifikate koji identificiraju vakcinisane ljude, a Evropska unija složila se da uspostavi vakcinalne pasoše  pod pritiskom južnih zemalja koje zavise o turizmu.

Potvrda koju je izdala Kina sadržavat će pojedinosti o vakcini COVID-19 i rezultatima testova na koronavirus, objavio je Odjel za konzularne poslove pri kineskom ministarstvu vanjskih poslova na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je u nedjelju da je cilj certifikata postići međusobnu provjeru podataka poput  covid testova i vakcina te pridonijeti sigurnoj i nesmetanoj interakciji ljudi.

Nije rečeno s kojim zemljama Kina razgovara kako bi joj se priznao certifikat COVID-19.

Kina je također najavila ublažavanje karantinskih ograničenja za ljude koji dolaze u Kinu  i koji su vakcinisani protiv COVID-19.

Postojeće karantinske mjere trebale bi ostati na snazi ​​za putnike koji stižu u Kinu, jer je moguće da vakcinisane osobe još uvijek mogu biti zaražene virusom, rekao je u februaru glasnogovornik kineske Nacionalne zdravstvene komisije.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts