Kilogram ulja bijelog ljiljana Fikret prodaje po cijeni od 5.000 eura

Fikret Aydemir, iz turskog Tokata, bavi se uzgojem bijelog ljiljana, a kilogram ulja tog cvijeta prodaje po cijeni od 5.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Aydemir je penzionisan prije 12 godina, a uzgoj bijelog (Madoninog) ljiljana bio mu je hobi. S vremenom njegov vrt je postajao sve veći, a danas se prostire na površini od tri dunuma.

On je u razgovoru s novinarom AA izjavio kako trenutno ima veoma malo lukovica sjemena ovog skupocjenog cvijeta.

”Kada sam penzionisan 2006. počeo sam se baviti uzgojem. Zasadio sam jedan bijeli ljiljan. Kasnije smo dobili 70 do 80 lukovica. Tokom niza godina broj je povećan”, pojasnio je Aydemir.

Danas posjeduje oko 2.500 stabljika ljiljana.

”Kilogram ulja košta 5.000 eura. Posebno Francuzi pokazuju interesovanje. Koristi se u kozmetičkom sektoru i izradi parfema. Od 700 kilograma cvijeta dobije se kilogram ulja. Od cvijeća u vrtu dobijem oko kilogram ljiljanovog ulja“, izjavio je Aydemir.

U Tokatu je jedini uzgajivač ovog cvijeća koje cvjeta u maju i junu.

Madonin, Marijin ili Gospin ljiljan, je poznat već nekoliko hiljada godina, a potiče s Balkana i Bliskog Istoka. U narodnoj medicini bijeli ljiljan se koristi za liječenje i čišćenje kožnih oboljenja, kao i kod bolesti očiju.

Pojedini izvori navode kako je cvijet bijelog ljiljana učinkovit i kod bolesti pluća, uha, aritmije, bolesti probavnog sistema, ali i kostiju i zglobova.

Lukovice se koriste kod upala, rana i ožiljaka, a eterična ulja zastupljena su u liječenju čireva, modrica, ali i kozmetici i parfumeriji.

Related posts