Kemal Čaušević tvrdi: Za radno mjesto u Bihaću svjedok je platio 10.000 KM Asimu Sarajliću

U nastavku suđenja bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Kemalu Čauševiću, optuženom za kriminal težak 1,7 miliona KM i uvozniku tekstila Anesu Sadikoviću, optuženom za davanje dara danas je u Sudu BiH saslušan Elvedin Rizvan, uposlenik UIOBiH.

Prijetnje

Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Dubravka Čampare svjedok je kazao da je od osnivanja UIOBiH prvo bio vođa smjene na graničnom prijelazu kod Velike Kladuše, a potom je raspoređen za šefa carinske ispostave u Bihaću, gdje je bio do polovine 2010. godine.

“Znao sam Čauševića i dok sam bio šef kontaktirao sam s njim. Prilikom imenovanja Čaušević mi je rekao da ću samo njega slušati i to sam shvatio na svoj način da ga slušam dok ne bude nešto protuzakonito”, kazao je svjedok.

Nadalje je ispričao da ga je jedne prilike pozvao Čaušević na mobitel i kazao mu da određene osobe ne dira i upozorio ga je da pazi šta radi. Rizvan je, kaže, to shvatio kao prijetnju.

– Kemo se uvijek “dvoumio” između direktora i žestokog momka. Taj položaj u Upravi, kojem nije bio dorastao, uticao je na njegovo ponašanje. Van posla je bio sasvim drugi čovjek. Ima preskoka u odgoju i u mentalnom sklopu. Tako je jedne prilike kada sam bio u njegovoj kancelariji, tokom razgovora sa mnom skinuo je odijelo i ostao je u vešu. Pitao sam ga šta to radi, na šta mi je on odgovorio “pa šta fali”, ispričao je ovaj svjedok u sudnici.

Prema Rizvanovim riječima, Čaušević mu je rekao da voli pare i prijetio mu je smjenom. Na mjestu šefa u Bihaću sam ostao osam mjeseci, nakon čega me Čaušević smijenio”, kazao je svjedok.

Rizvan se prisjetio još jedne situacije sa carinikom Tiosavom Pavlovićem, za kojeg kaže da se samo jednom pojavio u Velikoj Kladuši, iako je iz Rudog.

“Rekao mi je da je dao 10.000 maraka nekom čovjeku koji radi u biblioteci, a koji je Kemin kum. Rečeno mu je da će dobiti dva rješenja od po tri mjeseca u Velikoj Kladuši, nakon čega će ga vratiti u Rudo. Tako je i bilo”, kazao je Rizvan.

Nakon što je odbrana optuženog Čauševića ispitala ovog svjedoka došlo se do novih detalja, pa se tako saznalo da u vrijeme kada je Rizvan smijenjen sa mjesta šefa u Bihaću, smijenjeno je još šest osoba. Čaušević jke tada izdao izvještaj, a svjedok je kazao da je taj izvještaj objavljen u novinama koje su mu bile naklonjene.

“Koje je bilo obrazloženje za smjenu”, pitao je advokat, na šta je svjedok odgovorio: Obrazloženje je bilo da su ti ljudi kriminalci.

Osuđivan

Advokat je, također, pitao svjedoka da li je pred Sudom BiH osuđivan, na šta je Rizvan kazao da je osuđen jer je za 170 KM oštetio državu.

– Je li istina da ste osuđeni jer ste primili dar, pitao je advokat, na šta je svjedok kazao da jeste.

Crnalić je također pitao da li je ikada dao novac Čauševiću i da li je ikada jednom političkom funkcioneru dao novac da bi, nakon što je smijenjen, ostao na mjestu šefa u Bihaću, ali je svjedok kazao da to nije tačno.

Svjedok je odgovorio i na nekoliko pitanja koja mu je postavio Čaušević od kojih je jedno glasilo:

– Je li istina da je Tihić (Sulejman) tražio od mene, u vašem prisustvu, da vas premjestim u Bihać, na šta je Elvedin Rizvan kazao da to nije tačno.

U jednom momentu je Čaušević kazao: Sulejman Tihić mi je u hotelu Bosna u Banjoj Luci rekao da ga (Rizvana) postavim na mjesto šefa u Bihaću i jer je Asimu Sarajliću dao 10.000 maraka. Međutim, sutkinja Biljana Ćuković nije dozvolila optuženom da postavlja pitanja u tom pravcu. Čaušević je u sudnici pitao svjedoka da li mu je poznato da je on (Čaušević) u decembru 2008. godine privođen u centralu SDA, gdje mu je naređeno koga će postaviti za svog šefa. Rizvan mu je na to odgovorio da on ne živi blizu centrale SDA i da mu to nije poznato, da bi Čaušević prokomentarisao: “Vi ste u glavnom odboru SDA, trebali bi to znati”.

Suđenje se nastavlja sljedećeg četvrtka 9. novembra.

/oslobodjenje.ba

Related posts