Kantonalna bolnica u Bihaću posudila novac kako bi nabavila anestetike

Zavod za zdravstveno osiguranje USK odobrio je pozajmicu Kantonalnoj bolnici u Bihaću u iznosu od 300.000 maraka, kako bi se omogućila nabavka anestetika koji su neophodni za operativne zahvate. Prema riječima Smaila Derviševića, direktora Kantonalne bolnice, ovaj novac će početkom naredne sedmice biti uplaćen na račun dobavljača, pišu Nezavisne novine.

“Na ovaj način riješićemo nastali problem i omogućiti nastavak operativnih zahvata. Ovo je samo privremeno rješenje, jer ćemo nagomilana dugovanja prema dobavljačima moći riješiti za mjesec ili dva kada sredstva od kredita kojeg dižemo postanu operativna”, istakao je Dervišević.

Podsjećamo kako se u posljednje dvije sedmice u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavljaju samo operacije u hitnim slučajevima, dok su svi ostali operativni zahvati na čekanju zbog nedovoljne količine anestetika kojima raspolažu.

Inače, ova zdravstvena ustanova se već duže vrijeme, zbog velikih dugovanja prema dobavljačima, susreće s problemom u nabavci neophodnih lijekova, te medicinskog, sanitetskog i drugog materijala.

Ukupni akumulirani deficit bolnice iznosi oko 14 miliona maraka, a ove finansijske probleme planiraju riješiti kreditnim zaduženjem.

Vlada USK je krajem prošle godine dala zeleno svjetlo Kantonalnoj bolnici za zaduženje u iznosu od 13 miliona maraka, ali se procjenjuje kako bi zbog administrativnih procedura kredit mogao biti operativan tek u maju. Bolnica bi trebalo da se zaduži, a garant kredita će biti Zavod zdravstvenog osiguranja USK.

Related posts