Kanita Karišik u utrci za Miss Holandije: Sarajevo je grad iz kojeg krećem i u koji se vraćam

Dvadesettrogodišnja Sarajka Kanita Karišik s adresom u Holandiji jedna je od šesnaest najljepših djevojaka Holandije koje će se 10. juna takmičiti za titulu Miss Holandije za Miss svijeta. Ne krijući sreću i uzbuđenje za Klix.ba je, između ostalog, rekla kako joj sve djeluje poput sna.

“S obzirom na to da je ovo finalna sedmica program je veoma intenzivan, a uz sve to imam i obaveze na fakultetu. Do sada sam imala program catwalka, plesne koreografije, kurs bontona (francuski: ”etiquette”) i Tai Chia. Od srijede imamo generalne probe cijelog nastupa: plesne koreografije i catwalka”, rekla nam je lijepa Sarajka.

Kanita je prije tri godine pobijedila na izboru Miss Beauty of the Netherlands. Te godine je predstavljala Holandiju na internacionalnom izboru Miss Supranational u Poljskoj, jednom od pet najpoznatijih izbora ljepote u svijetu, i tu je, priča nam, mnogo naučila.

“Izbor Miss svijeta ima pet kategorija bodovanja. To znači da se gledaju pojedinačni kvaliteti i da se dobijaju pojedinačni bodovi. Nadam se pobijedi, kao i svaka finalistica. Sve su djevojke na svoj način kvalitetne i svaka ima neku oblast u kojoj je dobra, a najbolja i najkompletnija će pobijediti”, rekla je.

Ljubav prema modi

Još kao dijete je, priča nam, pokazivala ljubav prema modi. Manekenstvom se počela baviti tek 2015. godine.

“Od malih nogu sam se dotjerivala i pravila svoje nastupe pred gostima. Svi su to pozitivno prihvatali, ali sam bila posvećena školi i slobodnim aktivnostima (gimnastika i tenis) tako da sam se manekenstvom počela baviti kasnije. U svijet mode me uveo poznati modni stilista Bastiaan van Schaik. Ipak, ne mogu se toliko posvetiti manekenstvu, jer sam zbog obaveza na fakultetu spriječena da tokom sedmice prisustvujem raznim modnim događajima”, rekla je.

Ljubav prema modi Kanita pokazuje i kroz svoj modni blog Kanilure na kojem piše o modi.

“Nikada ne gledam na druge i ne pratim trendove. Impresionirana sam maminim i bakinim stilom odijevanja, klasikom s italijanskim štihom koji ja preferiram. Od mame sam naučila da je manje više i da je nekoliko lijepih modnih detalja, poput dobrih cipela, torbe, sunčanih naočala i lijepog osmijeha, sasvim dovoljno”, ispričala je.

Posvećena studiju na Stomatološkom fakultetu u Amsterdamu

Najvećim dosadanšnjim uspjehom smatra pobjedu na izboru Miss Beauty of the Netherlands i studij na Stomatološkom fakultetu u Amsterdamu (ACTA).

“Fakultet na kojem studiram zauzima osmo mjesto najboljih stomatoloških fakulteta na svijetu. Ponosna sam što studiram baš na ovom fakultetu i veoma sam posvećena studiju. Istina, zbog studija i priprema za Miss svijeta nemam mnogo slobodnog vremena, ali sve radim sa zadovoljstvom”, rekla je.

Kanita je rođena u Sarajevu krajem 1994. godine. Za sebe kaže da je Bosanka i ne krije da je na to ponosna.

“Bosanski je moj maternji jezik i veoma sam sretna da u svom rodnom gradu komuniciram na bosanskom. Moji roditelji su cijeli rat bili u Sarajevu, ja sam ratna beba i za taj grad me vežu neopisive emocije. Iskreno volim taj grad. S obzirom na to da imam porodicu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i momka u BiH, Sarajevo je grad iz kojeg krećem i u koji se vraćam. Najviše volim bosanski humor, gostoprimstvo, bosanske planine i izvorsku vodu”, rekla je Kanita na kraju razgovora za Klix.ba dodajući kako njeni daljnji planovi zavise od 10. juna.

Related posts