Kako je nekada govorio Dodik: Đavola Mladić voli srpski narod, neka ispašta za zločine koje je počinio

Nekoliko godina nakon rata ratni zločinac Ratko Mladić za predsjednika RS-a Milorada Dodika nije bio “heroj” i “patriota”, već kukavica zbog kojeg ispašta narod koji živi u Republici Srpskoj i Srbiji.
“Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli”, rekao je Dodik neposredno nakon završetka rata u intervjuu za RTS.

Predsjednik SNSD-a Mladića nije branio ni 1996. godine. U jednom od intervjua Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu.

“Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud”, rekao je Dodik 1996. godine.

Dvije decenije poslije lider SNSD-a s funkcije predsjednika RS-a poručuje kako u srpskim školama treba izbaciti sve što ima veze s Haškim tribunalom.

Novinari su Dodika pitali da li se izjava o tome da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin trebaju izvesti pred sud odnosi i na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovorio je potvrdno.

“I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio”, govorio je nekada Dodik.

Magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju s Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U tom intervjuu koji je vodio novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda, sadašnji predsjednik Republike Srpske govori o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugim temama.

Related posts