Kada te Putin “pripazi“: Za modernizaciju i remont MiG-ova Srbija će izdvojiti 185 miliona eura

Svih šest ruskih MiG-ova 29, nakon završene modernizacije, bit će potpuno operativno spremni tokom 2018. godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

Generalni remont neophodan je za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji. On je početkom oktobra prebačen u Rusiju, dok je za ostalih pet aviona potrebno samo tekuće održavanje.

Projektom opremanja aviona MiG-29, koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dvije modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacijske i komunikacijske opreme u šest aviona, kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima, koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumijeva značajno unapređenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih deset srbijanskih aviona MiG-29, i riječ je o višoj tehnološko-generacijskoj razini modernizacije.

Avioni će biti opremljeni savremenom avionikom, savremenim naoružanjem, radio-tehničkim uređajem za aktivnu samozaštitu i protuelektronsku borbu.

Remont i modernizacija migova koštat će 185 miliona eura, a srbijanska Vlada osigurala je sredstva za kompletan projekt: opremanje, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont dijelova i agregata za projektirani period upotrebe i nabavku suvremenog naoružanja, navodi Tanjug.

Related posts