Kada RTRS pravi priču: "Vitez" Mladić i "krvožedni" Dudaković

Entitetska televizija RTRS objavila je prilog o bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću.

Imajući u vidu ranije izvještavanje ovog medija, niko nije očekivao objektivan prikaz situacije u vezi Dudakovića. Ali RTRS je po ko zna koji put nadmašio “očekivanja”.

Tako u uvodnom dijelu voditeljica govori da je Dudaković prije “iživljavanja nad srpskim civilima bio major JNA pod komandom Ratka Mladića” koji ga je navodno “spasio linča i poslao da bude sa svojim narodom”. O toj temi je za emisiju Pečat govorio Darko Mladić, sin presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kojeg civilizirani svijet promatra kroz presudu Haškog suda ali u manjem bh. entitetu imaju drugačije mišljenje.

Darko tvrdi da su u Kninskom korpusu vršili pritisak na Dudakovića kojem je zbog toga bio ugrožen život, te da je Mladić da bi mu spasio život, izvukao ga do granice prema Bihaću poručivši mu da “ide svom narodu”.

Darko za svog oca, koji je presuđeni ratni zločinac, tvrdi da je imao oficirsku čast te da je poštovao Dudakovića jer je “ovaj izvršavao naređene zadatke”.

Dalje tvrdi da je bivši američki predsjednik Jimmy Carter koji je 1994. posjetio BiH spasio Bihać te da je “izlobiran arapskim ili iranskim parama da to uradi”.

Sporno mu je što se Dudaković brani sa slobode dok je Ratko Mladić u zatvoru, a kritizirao je i Haški sud zbog navodnih “katastrofalnih odluka” u suđenju njegovom ocu.

No, sam Darko u izjavama i nije bio toliko oštar, pa se novinar RTRS-a morao potruditi da pitanjima i konstatacijama tipa “vitez” Mladić i “krvožedni” Dudaković začini i “opravda” cijeli prilog.

Related posts