Jusuf Nurkić: Nemamo uslove, kod nas je cirkus

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra putuje u Poljsku, gdje će igrati pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Tim povodom je organizirana press konferencija.

Prisutnim medijima se obratio selektor reprezentacije BiH Adis Bećiragić.

“Osjećam potrebu da se zahvalim igračima na riječima i da im se izvinim na dijelu na kojem nosim odgovornost. Kapiten Halilović je rekao da su spremni fizički i psihički da odrade dio posla zbog kojeg su došli. Najveći dio treninga je 100 posto bio ispunjen.

Da ne bude zabune, igrači svoje probleme ne prikazuju na terenu. Na tome im se zahvaljujem. Kao što je rekao Miralem mi smo obavezni jer momci ovdje dolaze rizikujući svoje zdravlje, karijere, da im osiguramo ono što je potrebno da ispunimo njihovo zahtjeve.

Nama oko ovih momaka treba vojska ljudi. Uvijek voda curi negdje, to čovjeku prije ili poslije smeta”, kazao je Bećiragić.

“Predsjedniku Milošu bih se zahvalio jer smo radili tajno oko Alibegovića i jer smo uspjeli otkloniti njegovu zvjezdicu“

Riječ je preuzeo zatim predsjednika KSBIH, Dalibor Miloš.

“Nekad se neke stvari trebaju reći. Kada sam preuzeo dužnost predsjednika, Savez je imao samo jedan potpisan ugovor. Savez ima samo troje ili četvrto stalno zaposlenih. Košarka u BiH, a pogotovo rerezentacija je veliki brend koji nije iskorišten već 25 godina.

Mi smo objavili javni poziv za brendiranje saveza. Moramo biti svjesni naših mogućnosti ili slabosti. Nemamo riješeno sistemsko pitanje sporta. Da nije bilo Vlade Kantona Sarajevo mi sada ne bismo ni išli u Poljsku na ovaj turnir”, kazao je Miloš, dodavši kako je moguće da zbog tužbi reprezentacija dobije zabranu nastupa u Poljskoj, te su u pitanju saporovi sa Mahmutovićem i Bosnićem, piše SCSport.

Pred novinarima je bio je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Ovaj press se zove press ponosa i tuge. Vrti se jedna te ista priča o sportu u BiH. Trebamo pogledati sebe u ogledalo i zapitati se. Kao političar mogu reći: novca ima i previše, ne može se potrošiti. Bosna ima srce, a to će ovi momci pokazati na terenu. Ministarstvo kulture i sporta je odvojilo 300.000 KM. Izvinjavam se momcima u ime svih nas što ovako moramo komunicirati”, kazao je Magoda.

Reprezentativac BiH Jusuf Nurkić je istakao da se mora krenuti od uslova.

– Sakupili smo se svi da pošaljemo sadržajnu poruku, s obzirom da svake godine prolazimo kroz iste probleme. Od uslova moramo krenuti. Imamo velike probleme sa uslovima svake godine, da nemamo para, a nemamo se kome obratiti.

Političarima plate ne kasne, ništa im ne kasni, a mi nemamo trenera kondicionog trenera.

Mi ne možemo osnovne stvari dobiti. Mi moramo razmišljati kako ćemo porodice smjestiti. Nemamo uslove, četvorica spavaju u sobi.

Za djecu koju u budućnosti žele nastupati za BiH moramo osigurati normalne uslove.

Kod nas je cirkus, odlazit će igrati za druge reprezentacije- rekao je Nurkić.

Nakon Jusufa se obratio Džanan Musa.

– Stvari koje je Jusuf rekao su mišljenje svih nas. Problem se mora riješiti odmah. Savez ima naravno ljude koji su sposobni da to rade, ali nemamo plan, nemamo uslove. Nemoguće da je u jednoj reprezentaciji četvorica spavaju u jednom sobi.

Da dok spavaju, možda je nekome smiješno, ali meni nije, da se dodiruju nogama. Ja bih se nadovezao na pripremne utakmice. Druge reprezentacije imaju devet-deset utakmica, mi dvije i to Obala Slonovače, uz dužno poštovanje – rekao je Musa.

Govorio je i Miralem Halilović.

– Htio bih reći da smo mi zahvalni na svim pomoćima, donacijama koji dođu do Saveza, ali bismo mi htjeli da Savez nađe način da se finansira sam – rekao je Halilović.

Naveo je kako su Jusuf Nurkić i Džanan Musa možda i najveće bh. sportske zvijezde i da bi se trebalo po uzoru na Slovence promovisati – organizovati utakmicu, napuniti dvoranu, snimanje reklama…, kako bi Savez imao novac.

– Mi idemo sa jasnim ciljem da osvojimo turnir i želimo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre, zaključio je Halilović.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts