Julian Assange nakon 14 godina: Osnivač Wikileaksa u posljednjem pokušaju da izbjegne američko izručenje

Advokati Juliana Assangea pokreću proces koji bi mogao biti njegov posljednji pokušaj da izbjegne izručenje Sjedinjenim Američkim Državama gdje mu prijeti suđenje i dugotrajni zatvor zbog odavanja vojnih tajni.

Na dvodnevnom ročištu na Visokom sudu u Londonu trebalo bi se čuti kako njegov tim tvrdi da mu treba dopustiti punu žalbu.

Ne postoji garancija da će biti odobrena, a ako se odbije, mogao bi biti predat američkim vlastima u roku od nekoliko sedmica.

Pristaše osnivača Wikileaksa kažu da je razotkrio zlodjela, ali SAD kaže da je Julian Assange izložio brojne živote opasnosti.

Assangeova maratonska pravna bitka započela je 2010. godine kada je Wikileaks otkrio ogroman broj povjerljivih vojnih dokumenata iz ratova u Iraku i Afganistanu, uključujući snimke na kojima se vidi kako helikopter Sjedinjenih Američkih Država gađa civile u Bagdadu.

Sedam godina je bio u utočištu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, prije nego što ga je 2019. godine uhapsila metropolitanska policija.

SAD je te godine tražio njegovo izručenje od Velike Britanije rekavši da su njegova otkrića ugrozila živote ljudi.

Foto: EPA-EFE

Dvije godine kasnije, britanski sudija presudio je da, iako su SAD pokazale da imaju legitiman krivični postupak protiv Juliana Assangea, on ne može biti prebačen jer bi mogao pokušati nauditi sam sebi.

Amerika je kasnije poništila tu presudu nakon što je Ujedinjenom Kraljevstvu dala nove garancije o tome kako će prema Assangeu postupati humano, uključujući mogućnost da eventualnu zatvorsku kaznu provede u svojoj rodnoj Australiji.

Njegovi advokati također su opetovano poricali tvrdnje iz Assangeove kampanje da bi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora.

Očekuje se da će na ovosedmičnom ročištu Assangeovi advokati zatražiti dopuštenje za osporavanje naloga za izručenje koji je prije gotovo dvije godine potpisala tadašnja britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Ako ne uvjere sudije da nešto nije u redu s tim nalogom, Assange mora biti izručen u roku od 28 dana – osim ako ne uspije uvjeriti Evropski sud za ljudska prava da privremeno zaustavi avion takozvanim nalogom “Pravilo 39”.

Nick Vamos, bivši šef odjela za izručenje pri državnom tužilaštvu , rekao je da bi američki maršali mogli stići u London za nekoliko dana ako Visoki sud odbaci slučaj.

Stella Assange (Foto: EPA-EFE)

“Postoji vrlo visok prag za Evropski sud za ljudska prava da interveniše, naime da postoji ‘neposredna opasnost od nepopravljive štete’ za njegova ljudska prava, što je naravno jedan od argumenata koji bi Visoki sud u Londonu htio upravo odbili”, rekao je.

Govoreći za BBC u ponedjeljak, Stella Assange rekla je da njen suprug ne bi preživio u američkom zatvoru, a slučaj je politički motiviran.

“Ovaj slučaj će odrediti hoće li preživjeti ili umrijeti”, rekla je.

Julian Assange je zadržan u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. godine dok traje slučaj američkog zahtjeva za izručenje.

Izvor: Klix.ba

Related posts