Amerikancima je prekipjelo: Od Izraela će u UN-u zahtijevati primirje, promjena stava prema ofanzivi

Sjedinjene Američke Države predložile su nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se poziva na privremeni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa i protivi se velikoj kopnenoj ofenzivi njegovog saveznika Izraela u Rafahu navodi se u tekstu rezolucije.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su SAD nagovijestile da će u utorak staviti veto na rezoluciju koju je izradio Alžir – kojom se zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre zbog zabrinutosti da bi to moglo ugroziti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara koji žele posredovati u pauzi u ratu i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Do sada je Washington bio nesklon riječi “prekid vatre” u bilo kojoj akciji UN-a u ratu između Izraela i Hamasa , ali američki tekst je potvrda jezika koji je predsjednik Joe Biden koristio prošle sedmice u razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Time bi Vijeće sigurnosti “naglasilo svoju podršku privremenom prekidu vatre u Gazi što je prije moguće, na temelju formule oslobađanja svih talaca i poziva na ukidanje svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikom obimu”.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za i nijedan veto od SAD-a, Francuske, Britanije, Rusije ili Kine.

Američki nacrt teksta “određuje da bi u sadašnjim okolnostima velika kopnena ofanziva na Rafah rezultirala daljnjim oštećenjem civila i njihovim daljnjim raseljavanjem, uključujući potencijalno u susjedne zemlje”.

Izrael planira napasti Rafah, gdje je više od milijun od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi potražilo utočište, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost da bi napad naglo pogoršao humanitarnu krizu u Gazi. UN je upozorio da bi to “moglo dovesti do pokolja”.

U nacrtu američke rezolucije kaže se da bi takav potez “imao ozbiljne implikacije na regionalni mir i sigurnost, te stoga naglašava da se takva velika kopnena ofanziva ne bi trebala nastaviti u sadašnjim okolnostima.”

Dok su SAD bile spremne zaštititi Izrael stavljanjem veta na alžirski nacrt rezolucije u utorak, direktor Međunarodne krizne skupine UN-a Richard Gowan rekao je da će Izrael biti više zabrinut tekstom koji je pripremio Washington.

“Jednostavna činjenica da SAD uopće stavlja ovaj tekst je hitac upozorenja za Netanyahua. To je najsnažniji signal koji je SAD dosad poslao UN-u da se Izrael ne može neograničeno oslanjati na američku diplomatsku zaštitu”, kazao je Gowan.

Izvor: Klix.ba

Related posts