JP “UKUS” Ključ u stečaju, radnici u čekanju prvog ročišta povjerilaca

Rješenjem Općinskog suda u Bihaću u Javnom vodovodnom poduzeću „UKUS“ iz Ključa, prije 13 dana, otvoren je stečajni postupak. Poduzeće se našlo u veoma teškoj finansijskoj situaciji, zbog sudskih presuda za isplatu sadašnjim i bivšim zaposlenicima, koje su podnijeli zbog nepoštivanja prava iz Ugovora o radu, te Općeg i Granskog kolektivnog ugovora iz ranijeg perioda. Iznos koji je do sada stigao na naplatu je oko 600.000 maraka, a ima još tužbi, čiji sudski postupak nije okončan.

Na pokretanje stečajnog postupka direktor „UKUS-a“ Ibrahim Zukanović odlučio se jer su tužbe zaposlenih u više navrata dostigle cifru od oko 600.000 maraka, koje ovo poduzeće nema. Svim zaposlenim raskinuti su ugovori na neodređeno vrijeme, te potpisani novi na dva mjeseca, do održavanja prvog ročišta povjerilaca, 31. jula i Skupštine povjerilaca, uz minimalac.

Općinski sud u Bihaću za stečajnog upravnika imenovao je Ekrema Šarića iz Cazina, koji je prvobitno pristao govoriti za RTV USK-a o situaciji u „UKUS-u“, ali je kasnije odustao dostavljajući pisanu izjavu, u kojoj kaže da „s obzirom da je izvještajno ročište, odnosno skupština povjerilaca, zakazana za 31. juli, kada će prezentirati povjeriocima i stečajnom sudiji koje mjere je poduzeo do tada, smatra da bi bilo nekorektno prema njima da prije toga istupa u javnost. Poručio je građanima Ključa da se od otvaranja stečajnog postupka svakodnevno poduzimaju mjere za redovno snabdijevanje pitkom vodom, a u kom pravcu će se stečaj odvijati biće poznato nakon izvještajnog ročišta, odnosno skupštine povjerilaca“.

Related posts