Još jedan korak ka legalizaciji u BiH: Komisija za opojne droge uskoro o medicinskom kanabisu

Komisija za suzbijanje opojnih droga u BiH uskoro bi trebala zasjedati kako bi se izjasnila o prijedlogu premještanja preparata na bazi kanabisa iz grupe zabranjenih u grupu strogo kontrolisanih supstanci.

“Sastanak bi se vrlo brzo trebao održati, ali jedan član Komisije je na bolovanju pa je stvar tehničke prirode. Kada se uslovi steknu, oni će odmah održati sastanak gdje će napraviti prijedlog koji predstavlja prvi korak u proceduri”, objašnjeno je za Klix.ba iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon prijedloga Komisije on se upućuje Ministarstvu sigurnosti koje ga onda šalje Vijeću ministara BiH, gdje se vrši eventualno usvajanje, što predstavlja posljednji čin. Parlamentarna skupština BiH ne mora učestvovati kada je riječ prebacivanja supstanci iz tabele 1 u tabelu 2, a na osnovu mišljenja Agencije za lijekove.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je inače odgovorna za oblast lijekova i medicinskih sredstava koja se proizvode i upotrebljavaju u našoj zemlji.

Preparati na bazi kanabisa trenutno su u tabeli 1 koja podrazumijeva zabranjene supstance, a nakon prebacivanja u tabelu dva oni će biti legalizovani u medicinske svrhe, odnosno pod strogom kontrolom u svrhu liječenja.

Podsjećamo, početkom 2016. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je Ekspertnu radnu grupu koja je u oktobru dala pozitivno mišljenje o opravdanosti medicinske upotrebe kanabisa u našoj zemlji.

Izmjenu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga može predložiti Ministarstvo sigurnosti, ali i spomenuta Agencija za lijekove koja može predlagati donošenja i izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Medicinski kanabis, jednom kada se zakon prilagodi njegovoj legalnoj primjeni, koristit će pacijenti sa malignim oboljenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboljeli od pojedinih oblika epilepsije.

klix.ba

Related posts