Dalmatinski sport u srcu Bosne: Mještani Čatića kod Kaknja boćaju 40 godina

Grupa mještana Čatića, danas većinom penzionera, slobodno vrijeme koriste baveći se sportom na mjesnom terenu. Boćanju, doduše prema svojim pravilima. Igraju, kako kažu, već 40 godina.

Ekipa Anadolije posjetila je ovo mjesto nekoliko kilometara od centra Kaknja te razgovarala na terenu za boćanje sa pješčanom podlogom sa okupljenim mještanima. Anto Bojić rekao je kako boćanje koje oni igraju nije klasično, nego se radi o pravilima igre koje su prilagodili sami igrači, kao i da prvenstveno igraju radi zabave.

„U svakoj ekipi su po trojica, i po dvije kugle svaki igrač dobije. Postoji mala kugla, bulin i ko bliže dođe bulinu, on je bolji. Igra se do 16 poena i nakon te jedne partije, ko bude bliži bulinu, brojanjem kugli znamo ko je pobjednik“, objasnio je Anto pravila ukratko.

Rekao je kako je boćanje tradicionalan sport u Dalmaciji, dok je u BiH došao nešto kasnije. Na današnjem terenu igraju od 1985. godine. Kaže kako većinom boćaju penzioneri, jer mlade to ne zanima.

„Mlađi igraju fudbal ili odbojku ovdje. Nekada smo imali i klub, zvao se Turbina“, istakao je Bojić, dodavši kako zimi i po lošem vremenu ne igraju zbog hladnoće.

Drago Benić (72) iz Čatića pričao je da boćaju već 40 godina.

„Ne igramo po međunarodnim pravilima, nego našim i toga se striktno pridržavamo”, istakao je i Benić.

Objasnio je i kako ne boćaju radi nagrada, nego da se zabave. Desi se da se kroz igru, u takmičarskom žaru i pomalo posvađaju, ali se sve riješi na terenu.

”Igramo rekreativno i nemamo nagrada. Nekada se kroz igru posvađamo, ali to nije žučno. Kad god nam se ukaže prilika, vrijeme ovdje provodimo. Drago nam je da ste nas posjetili i neka nas i svijet vidi“, poručio je Benić.

Na sportskom terenu u Čatićima okupljena grupa ovih starijih mještana uživala je u boćanju na novembarskom suncu. Obzirom da tokom kišnih i zimskih dana ne boćaju, zasigurno je kako će cijeniti svaki trenutak proveden na terenu do prvih proljetnih dana kada će ponovo moći izaći na teren za i takmičiti se ko će biti najbliži bulinu.

Related posts