Porasle plate, smanjena nezaposlenost: Amerikanci će do Nove godine potrošiti 618 milijardi eura

Online prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježila je novi historijski rekord zahvaljujući tzv. Crnom petku, danu kojeg prate veliki popusti koji mogu dostići i do 90 posto.

Iako je Crni petak postao poznat po scenama velikih gužvi u tržnim centrima, izgleda da se težina događaja seli na internet. Naime, u petak do 15 sati po njujorškom vremenu preko online kupovine izvršen je transfer nevjerovatnih 1,3 milijarde dolara ili oko 1,22 milijarde eura.

Najniže cijene nudio je Amazon, a internet prodaja centra Macy's bila je toliko zagušena da je stranica pala najmanje tri puta, prenosi Reuters.

Ukupni transfer novca dan prije Crnog petka dostigao je visinu od 1,13 milijardi dolara ili oko 1 milijarde eura, što čini rast od čak 14 posto u odnosu na 2015. godinu.

Iako je broj kupaca u tržnim centrima u petak poslijepodne rastao, povećanje prometa se nije moglo mjeriti sa prometom koji je zabilježen na internetu.

Nacionalna potrošačka federacija predviđa da će ukupna kupovna moć ovogodišnje sezone praznika porasti za oko 3,6 posto u odnosu na 2015., što znači da bi Amerikanci do Nove godine mogli potrošiti vrtoglavih 655 milijardi dolara ili 618 milijardi eura.

Ovakav rast potrošnje analitičari pravdaju porastom prosječne satnice i najnižim procentom nezaposlenosti u posljednjih osam godina, a koja iznosi svega 4,9 posto.

Related posts