Jedinstvo iz Bihaća rak rana bihaćkog sporta: Nepravedan odnos prema sportistima i sportskim kolektivima u Bihaću

Bili su član Premijer lige BiH, nastupima u Intertoto kupu skoro doveli evropske velikane u Bihać, slali igrače na probe u gigante poput minhenskog Bayerna, a danas su pred gašenjem. Bihaćko Jedinstvo porazom na domaćem terenu od Iskre potvrdilo je tvrdnje mnogih sportskih analitičara – Bišćani će ispasti iz Prve FBiH nogometne lige.

Današnja utakmica protiv Iskre iz Bugojna pokazala je u kakvim je problemima bihaćko Jedinstvo. Utakmica u kojoj je Jedinstvo moralo upisati 3 boda, na kraju je završila pobjedom gostiju rezultatom 1:2.

Nogometni klub Jedinstvo je u potpunom rasulu. Prošlu sezonu su završili iznad granice ispadanja, dok su ove godine, gotovo pa sigurno, putnik u niži rang.

Bišćani se, nakon 13 odigranih utakmica, nalaze na pretposljednjem mjestu sa mizernih 7 bodova. Gradonačelnik Fazlić je kazao na posljednoj sjednici Gradskog vijeća da će Grad Bihać novčanim iznosom od 30 hiljada KM pomoći Jedinstvo. Dužnost Grada Bihaća je da pomaže sportske kolektive ili pojedinice. Međutim, postavlja se pitanje zašto se taj novac ne usmjeri u druge bihaćke kolektive ili pojedinice koji bi mogli napraviti iskorak i napokon vratiti sport u grad na Uni. Zašto bihaćka vlast jednom za sva vremena ne kaže upravi Jedinstva: Dosta je! Pomagali smo koliko smo mogli, ali iza vas nema pozitivnih rezultata.

Zašto bihaćka vlast ne usmjeri novac u bihaćki ženski rukometni klub, bihaćki ženski odbojkaški klub, bihaćki muški košarkaški klub, bihaćke borilačke klubove, a da ne pričamo o bihaćkom muškom rukometnom klubu koji zbog nedostatka novčanih sredstava prodaje igrače u cazinsku Krajinu. Sve su to bihaćki klubovi, a ne samo Jedinstvo. Nepravedna raspodjela sredstava je ono što najviše boli sportiste u Bihaću.

Činjenica je da Grad Bihać grca u milionskim dugovima i da te dugove treba vraćati. Gradonačelnk Fazlić je u nezavidnom položaju. Međutim, postavlja se pitanje: Da li je bolje uložiti 30 hiljada maraka koji “kupuju život” Jedinstvu i zbog kojeg ostali kolektivi i pojedinci trpe nepravdu godinama ili uložiti u neki novi klub, pojedinca ili, čak, neki drugi sport koji će grad Bihać predstavljati u najboljem mogućem svijetlu u BiH, a neće se vraćati u Bihać, poput Jedinstva, pognute glave sa 5 golova u mreži?

Previše se novca vrtilo oko ovog kluba, a isti nije imao nikakve pozitivne rezultate. Podsjećamo čitatelje, Grad Bihać je 2015. godine za sport izdvojio na godišnjem nivou oko 1,5 milion maraka. Kako su kazali tad, najviše u BiH. Najveći dio tog kolača, odnosno novca, dobilo je bihaćko Jedinstvo. Plan je bila Premijer liga BiH, ali plan je, kao i mnogo puta do sada, ostao samo plan. Jedinstvo je propustilo svoju priliku.

Nedavno je premijer Rošić kazao da će Vlada USK, preko ministarstva, uplati na račun Jedinstva 10 hiljada maraka.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima da se ovaj sportski kolektiv pokuša dovesti u bolji položaj. Premijer Rošić kazao je da bi se nadležne institucije morale, trebale više uključiti u rješavanje nagomilanih problema Jedinstva, te da su ova sredstva, navodno, znak da Vlada USK želi pomoći opstanku Jedinstva i da ne treba zaobilaziti niti Grad Bihać u rješavanju problema koje muče ovaj klub.

Ove sedmice je izabran novi Upravni odobor i predsjednika Gradsķog sportskog saveza Bihaća. Novi predsjednik je Mladen Šantić, a članovi Upravnog dobora su: Husein Ramić ,Saša Smiljanić, Adnan Mekić, Adnan Šečić, Igor Abdihodžić, Ibrahim Topić i Mladen Šantić.

Da li će novi Upravni odbor Sportskog saveza Bihaća na čelu s novoizabranim predsjednikom Šantićem poduzeti nešto povodom sporta u gradu na Uni, ostaje nam da vidimo. – piše Usn.ba

Related posts