Je li jeftinije ljetovati u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Grčkoj?

Prilikom odabira mjesta za ljetovanje najviše pažnje se obraća na troškove koji će otići na smještaj u datom mjestu, ali i na troškove koje će odnijeti hrana i boravak u stranoj zemlji.

Budući da se prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) u cijeni smještaja od početka sezone ništa nije promijenilo, ukoliko se sad odlučite da ljetujete u Grčkoj moraćete da izdvojite više novca nego prošle godine, piše Blic.

Ipak, ukoliko se odlučite za hrvatsko primorje, biće dovoljna ista količina novca kao i prošle godine, dok je apartmanski smještaj u Crnoj Gori najpristupačniji.

Ako u toku odmora želite da sami sebi spremate hranu morate imati na umu cijenu namirnica. Lokalci u ove tri zemlje navode da je bolje kupovati u velikim marketima, nego malim loklanim prodavnicama jer su cijene u velikim “skoro pa kao kod nas”. Istraživali smo koje su cijene namirnica u marketima poznatih turističkih destinacija.

Grčka

Ljetovanje u Grčkoj će sasvim sigurno koštati skuplje jer su vlasnici apartmana ovog ljeta podigli cijene u prosjeku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a takođe od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse. Uprkos tome, interesovanje turista se ne smanjuje pa su svi kapaciteti smještaja uvijek popunjeni. Naročito u septembru.

Cijene u restoranima i kafićima su slične kao i prethodne dvije godine pa tako čuveni giros košta od 2.00 do 3.50 eura, giros porcija 5-8 eura, a suvlaki 2.00-2.50 eura. Za obrok sa pićem u jeftinijim restoranima četvoročlana porodica treba da izdvoji od 40 do 50 eura, dok u onim skupljim obrok košta od 30 do 40 eura po osobi. Takođe, cijene u marketima su nešto veće nego na drugim popularnim ljetovalištima srpskih turista:

Cijene osnovnih namirnica (u eurima)

hljeb (0.8)

meso (kg) – (4.82)

paradajz (kg) – (1.3)

tikvice (kg) – (0.75)

mlijeko (l) – (1.15)

jogurt (l) – (2.5)

viršle (1.21)

sir feta (kg) – (5.2)

sok (1l) – (2)

sladoled (porodični) – (5)

Dakle, za jedan lagani ljetnji ručak za četvoro bilo bi dobro izdvojiti oko 20 eura.

Hrvatska

Većina apartmana i drugih oblika smještaja bila je popunjena u toku juna, a je takav slučaj je i sa avgustom, a njihova cijena u jeku sezone kreće se od 60 do 80 eura po danu.

Kada je u pitanju hrana, došlo je do promjena cijena u odnosu na prethodnu godinu pa je za voće potrebno izdvojiti malo više novca nego prije, međutim, postoje nedjeljne akcije u velikim marketima gdje je cijena voća niža.

Svi turisti koji bi voljeli da objeduju u restoranima moraće da za picu izdvoje između 5.4 i 8 eura, dok za obrok salate oko 6.5 eura, deserti do 4 do 8 eura, pa četvoričlana porodica za ručak ili večeru u jeftinijem restoranu treba da izdvoji minimum 50 eura.

hljeb (0.8)

meso (kg) – (4.82)

paradajz (kg) – (0.7)

tikvice (kg) – (0.61)

mlijeko (l) – (0.91)

jogurt (l) – (2)

viršle (0.53)

sir feta (kg) – (4.5)

sok (1l) – (1.47)

sladoled (porodični) – (3.9)

Za spremanje ručka neophodno je najmanje 15 eura.

Crna Gora

Cijene smještaja u Crnoj Gori povoljnije su u odnosu na Grčku i Hravtsku, a njihova visina se nije mnogo promijenila u odnosu na prošlu godinu tako da se cijene apartmana kreću od 20 do 50 eura po danu u zavisnosti o kom dobu u sezoni se radi i o kojoj lokaciji.

Namirnice, prema pisanju beogradskog Blica, nisu znatno skuplje nego u Srbiji, posebno što se u velikim marketima mogu pronaći proizvodi srpske proizvodnje čija cijena nije preterano viša nego na srbijanskom tržištu.

Kako bi jedna četvoročlana porodica ručala u restoranu neophodno je izdvojiti od 40 eura pa naviše.

hljeb (1)

meso (kg) – (3.9)

paradajz (kg) – (0.75)

tikvice (kg) – (0.75)

mlijeko (l) – (0.75)

jogurt (l) – (1)

viršle (1.19)

sir feta (kg) – (3.5)

sok (1l) – (0.9)

sladoled (porodični) – (2.85)

Za ručak koji biste sami napravili prilikom ljetovanja na crnogorskom primorju potrebna je relativno ista svota novca kao i na Hrvatskom.

Related posts