Javne kuhinje Imaret u Bihaću i Cazinu traže pomoć dobrih ljudi

Javne kuhinje Imaret u Bihaću i Cazinu nalaze se u teškoj finansijskoj situaciji, a zbog pojačanih aktivnosti u vezi s pomoći migrantima i pripreme iftara, njihove mogućnosti u posljednje vrijeme krajnje su limitirane, zbog čega pozivaju sve dobre ljude da im pomognu.

Kako je za Klix.ba rekao Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Bihać, u čijem sklopu djeluje javna kuhinja Imaret, i ovog ramazana organiziraju pripremu iftara za korisnike javnih kuhinja.

“Priprema iftara se realizira zahvaljujući humanitarnoj akciji “Iftar”, koja traje tokom cijelog mjeseca ramazana, te je osnovni cilj ove akcije prikupljanje namirnica i finansijskih sredstava za pripremu iftara. Mubarek mjesec ramazan za javnu kuhinju Imaret Bihać predstavlja tračak nade da će ova ustanova i dalje opstati zahvaljujući dobročiniteljima koji izvršavaju svoju osnovnu islamsku obavezu pomažući svoje komšije”, rekao je Prošić.

On je kazao da Javne kuhinje Imaret Bihać i Cazin opstaju zahvaljujući donatorima koji svoje dobročinstvo posebno iskazuju u toku ramazana.

“Dio sredstava koje izdvajaju gradske vlasti su nedovoljna za normalan rad javne kuhinje tokom cijele godine. Ali želimo naglasiti da zahvaljujući ipak dobročiniteljima kojih ima širom Bosne i Hercegovine uspjevamo nekako sastaviti kraj sa krajem i ne dozvoljavamo da naši sugrađani ostanu bez jednog obroka dnevno”, istakao je Prošić.

Posebnu oteževajuću okolnost za rad javne kuhinje predstavlja činjenica da Merhamet priprema obroke za migrante čiji broj u Bihaću svaki dan raste.

“Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme povećava broj migranata na području grada Bihaća, tako da smo i mi aktivno uključeni oko pomoći u hrani migrantima, a sve naše humanitarne aktivnosti realiziramo u saradnji sa kantonalnim Crvenim križem Unsko-sanskog kantona. S toga, želimo zamoliti sve dobre ljude da se uključe u skladu sa svojim mogućnostima i pomognu Merhametu u realizaciji planiranih humanitarnih aktivnosti tokom mubarek mjeseca Ramazana. Pomoć se može sastojati u prehrambenim namirnicama i finansijskim sredstvima”, kazao je Prošić.

Javnoj kuhinji Imaret se može pomoći u prehrambenim namirnicama koje se mogu donijeti u prostorije javne kuhinje u Bihaću, ulica Midžića mahala 3 ili finansijskim sredstvima na broj žiroračuna: 199-045-000-2154-807 kod Sparkasse bank, Filijala Bihać, s naznakom “Za akciju iftar 2018”. Kontakt telefon: 037/311-728.

Related posts