Jasmin Hušić, zajednički kandidat: Historijska prilika za Veliku Kladušu je 15. novembar

Jasmin Hušić je nezavisni kandidat za načelnika Općine Velika Kladuša kojeg je podržalo sedam stranaka. Govorio je o postojećem stanju u ovoj lokalnoj zajednici, kojom trenutno upravlja osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, i šta je ono što on želi promijeniti. Hušić je doktor nauka i ima 18-godišnje radno iskustvo u javnoj upravi. Osvrnuo se na to zašto je dobio podršku sedam stranaka, problemima Velike Kladuše, kako će ih riješiti, šta su mu prioriteti i kakav je njegov odnos prema protukandidatima. Imao je i poruku za sugrađane.

Za one koji vas ne poznaju, ko je Jasmin Hušić?

Nemam običaj i izbjegavam govoriti o sebi, tako da taj doživljaj mene kao osobe prepuštam drugima. Međutim, kako sam sada u poziciji da ljudi trebaju donijeti odluku da li da glasaju ili ne glasaju za mene, a nemaju priliku da me lično upoznaju, u obavezi sam napraviti izuzetak i upoznati ih sa svojim radom.

Rođen sam i odrastao na selu, u porodici skromnog imovnog stanja. Kao i u drugim porodicama, tako i u mojoj, svaki član je imao jasne zadatke. Svi su morali zaraditi sigurnost doma. Tako sam i ja radio teške fizičke poslove. Sjećam se dana kada smo u njivi radili po cijele dane za vrijeme posta. I sve se to podnosilo.

Kada živiš takvim životom naučiš cijeniti sve ono što ti je Bog dao, naučiš cijeniti poštene ljude, radnike, komšije. Možda me je takav život i osnažio i motivirao da ga pokušam unaprijediti i promijeniti.

Volio sam da čitam i učim. Dok su se moji vršnjaci zabavljali, ja sam provodio vrijeme uz knjigu. Diplomirao sam na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Objavio sam dvije knjige i desetine naučnih radova. Sav moj dosadašnji rad, radno iskustvo od 18 godina, obrazovanje i istraživanje usmjereno je na lokalnu upravu i samoupravu. Od sadašnjeg općinskog načelnika doživljavao sam progon, mobing i vrlo nekorektan odnos pune četiri godine.

Dakle, ukratko, odlično poznajem težak život seljaka, poznajem žar intelektualca kada dođe do novih otkrića i spoznaja, jasno mi je šta znači biti roditelj i znam kako je biti proganjan. Sve je to značajno iskustvo koje će mi koristiti u odnosu prema drugima i u odnosu prema radu.

Volim rad jer sam naučio raditi, zazirem od osveta, ugnjetavanja i sile jer sam osjetio pogubnost takvog ponašanja.

Zajednički ste kandidat sedam političkih stranaka na predstojećim lokalnim izborima. Kako je došlo do konsenzusa o vašem izboru?

Velika Kladuša je već duže vrijeme opterećena brojnim nesrećama. Problemima koji nam nikako ne daju da krenemo, da zaživimo jednim normalnim načinom života, onako opušteno.

Uzrok takvog stanja vidim u podjelama koje nam vještački nameću oni koji zahvaljujući upravo tim podjelama još uvijek opstaju na političkoj sceni. Velikokladuška opozicija svjesna pogubnosti takvog stanja i takvog djelovanja pozicije, shvatila je ozbiljnost i odgovornost koju kao politički subjekti imaju i moraju imati prema Velikoj Kladuši i njenim građanima.

Zato su sve ozbiljnije stranke u Velikoj Kladuši: SDA, DNZ – Krajiška stranka, SDP, A-SDA, KSPP, Naša stranka, DF zauzele stav da podrže jednog kandidata za općinskog načelnika i na taj način ponude adekvatan odgovor na sve te velikokladuške nedaće.

Naravno nije bilo lako pronaći jednu osobu koja bi mogla zadovoljiti sve kriterije stručnosti, moralnosti i političke neutralnosti, a naročito kriterije odgovornosti i samostalnosti zahvaljujući kojima neće dozvoliti da postane ničija marioneta.

Kada mi je ponuđena kandidatura, prihvatio sam jer smatram da u ovo vrijeme ne smijemo biti sebični i da moramo za društvo učiniti sve što možemo kako bi nam svima bilo bolje.

Zahvaljujem se svim navedenim političkim subjektima koji su u meni prepoznali sve te vrijednosti i podržali moju kandidaturu. Taj zadatak je velika odgovornost prema građanima i dat ću sve od sebe da navedeno povjerenje opravdam.

Prije svega radi tih građana kojima je dosta razočarenja, ali i radi moje mirne savjesti, jer sa tim građanima treba živjeti i poslije mandata.

Ja nemam rezervne domovine kao drugi kandidati koji žive i rade u zemljama Evropske unije i koji se ne suosjećaju sa ovim građanima. Ja živim i radim u Velikoj Kladuši i jednako me bole problemi naših građana kao i njih same jer mi smo jedno za razliku od drugih kandidata.

Koji su ključni problemi s kojima se susreću građani Velike Kladuše?

Brojni su problemi koji opterećuju naš grad i naše građane. Pored onih uobičajenih problema u Bosni i Hercegovini, Velika Kladuša je dodatno opterećena unutrašnjim podjelama. Te podjele hoću da dokinem.

Moj glavni slogan je “Velika Kladuša bez podjela”. Razdor iznutra je nešto najpogubnije što se može desiti za jedno društvo. Takvo društvo nema budućnost. Drugi problem su potpuno uništeni odnosi sa drugima ličnostima i institucijama izvan Velike Kladuše.

Naš općinski načelnik nije održao niti jedan sastanak, bukvalno, nije popio kafu niti sa jednim općinskim načelnikom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svojom politikom i djelovanjem uspio je Veliku Kladušu i njene građane izolirati u svakom smislu. Takav položaj i takva politika vodi Veliku Kladušu u ambis iz kojeg se nikada nećemo izvući ako sada, ovoga trenutka ne stanemo i okrenemo se u potpuno suprotnom pravcu.

Pored navedenog, problemi su nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, katastrofalna ulaganja u besmislene projekte, različito i nepravedno tretiranje vlastitih građana i tako dalje. Problemi bi se mogli satima nabrajati.

Kako planirate riješiti spomenute probleme i koji projekti će biti među vašim prioritetnima?

Ja sam u ovu kampanju ušao sa vrlo jasnim i vrlo ambicioznim izbornim programom. Moja prednost u odnosu na druge kandidate jeste u tome što je ovaj program već prihvaćen od svih sedam stranka koje će sutra činiti većinu u općinskom vijeću. A to je nužno da bi se ovaj program mogao nesmetano realizirati.

Drugi kandidati ne samo da nemaju izborni program već nemaju niti podršku u vijeću jer ih ne podržavaju druge stranke. Program sadrži osam strateških opredjeljenja, 39 projekata i 14 strateških ciljeva.

Glavno obilježje programa jeste gradnja i najviše projekata se zasniva na gradnji. Ovo iz razloga što je to najbrži način aktiviranja naše zamrle privrede. Siguran sam da će realizacijom navedenih ciljeva i projekata stanje u Velikoj Kladuši biti potpuno drugačije.

Jedan od osnovnih ciljeva utvrđenih u programu jeste uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa i poslovne saradnje. Tu moramo hitno djelovati.

Unapređenje rada općinskih službi i jednak tretman naših građana od strane lokalnih vlasti su prioriteti koje sam ugradio u nekoliko projekata iz oblasti lokalne samouprave kao npr. projekat “Uprava 4E” ili projekat “Zoom”.

Iz oblasti privrede istaknuo bih projekte: “Budi poduzetan”, “Poljoprivrednik”, poduzetnička zona, “Poslovni asistent” i dr.

Iz oblasti kulture i obrazovanja: Centar za kulturu, Zavičajni muzej, “Hoću da znam” i dr.

Iz oblasti turizma: pećina Hukavica, Stari gradovi, seoski turizam i brojni drugi.

Takođe, nisam zaboravio ni oblast ekologije i sigurnosti gdje se ističu projekti: Vatrogasni dom, hidrantska mreža, regulacija rijeke Kladušnice, kolektori i brojni drugi.

Dakle, sve su to projekti koji su ključni za Veliku Kladušu i vjerujem da će to naši građani znati prepoznati te pružiti podršku za njihovu realizaciju.

Pored postojećeg načelnika Abdića, na izborima vaši konkurenti su i nezavisni kandidati?

Ovdje je suština da na ovim izborima mogu pobijediti isključivo ja ili eventualno Fikret Abdić. Ostala trojica nezavisnih kandidata zaista nemaju nikakvu šansu. Toga su i oni sami svjesni.

Međutim, njihov cilj i jeste da pobijedi Fikret Abdić. Iz tog razloga sva trojica su usmjerila svoju kampanju i napade prema meni, iako ja nisam na vlasti. Dakle, logično bi bilo da napadaju vlast, a ne mene koji nikada nisam bio u poziciji da odlučujem.

Svu svoju energiju su usmjerili na sprječavanje moje pobjede. Zbog svega toga, birači moraju znati, da bez obzira na to koliko im neki od tih kandidata bio drag, niti jedan ne može pobijediti i moraju znati da je svaki glas kojeg daju bilo kome od tih kandidata glas dat Fikretu Abdiću jer se na taj način otvara put za pobjedu upravo njemu.

I ovom prilikom bih zamolio birače da ne nasjedaju na kupovinu glasova. Neka ne dozvole da ih bilo ko od kandidata kupi jer naša budućnost nije na prodaju. Ja vjerujem da naši građani imaju puno više dostojanstva nego što to neki misle.

Koja je vaša poruka biračima i građanima Velike Kladuše?

Ja znam da su naši građani sada na udaru brojnih poruka, svakojakih ponuda i sličnih napada na njihovu privatnost i volju. Ali, ja ih zaista iskreno molim da ne glasaju iz inata i huje, da ne glasaju iz srca, nego da dobro razmisle šta je to što bi bilo dobro za Veliku Kladušu.

Ko je taj ko bi mogao Veliku Kladušu povesti u bolje sutra? Treba li nam izolacija i neprijateljstvo sa drugima? Treba li nam načelnik koji i ne živi zajedno s nama, koji u Veliku Kladušu samo dolazi na posao, a da ne govorim o svim drugim teretima koje nosi sa sobom, a koji se prenose i na građane? Treba li da nas vode oni koji ne znaju niti šta su po struci, a kamoli da šta znaju iz te struke?

Siguran sam da niko od nas ne bi htio da leti s pilotom koji po struci nije pilot i koji nikada nije pilotirao. Zašto onda da dopustimo da nam upravu vode i da o našim životima odlučuju oni koji nikada u upravi niti su radili niti su šta iz uprave čitali.

Voditi općinu nije tako jednostavno kako to pojedini kandidati misle. To je vrlo složen i odgovoran posao. Zato ne kockajmo se sa našom budućnošću. Budimo mudri i pametni jer sada je prilika da utječemo na našu budućnost, za dobrobit svih Kladuščanki i Kladuščana.

Izvor: Klix.ba

Related posts