Jak vjetar u Krajini rušio električne stubove, pojedini dijelovi BiH bez struje

Usljed jakog vjetra koji od jutra puše u sjeverozapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, u nekoliko krajiških općina zabilježeni su prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

Kako su za Klix.ba kazali u Civilnoj zaštiti USK, vjetar je rušio stubove električne energije, a zabilježeni su brojni kvarovi na dalekovodima.

Bez struje su trenutno pojedini dijelovi Bihaća, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Bužima.

“Sve ekipe na terenima i rade na otklanjanju kvarova, imaju dosta posla i za sada nemamo detaljnijih informacija. Ukoliko se vjetar smiri u toku dana, vjerujemo da će većina kvarova biti otklonjena”, istakli su iz Civilne zaštite.

Vjetar je puhao brzinom do 30 km/h, ali bilježeni su povremeni olujni udari koji i stvaraju najveće probleme.

Snažan vjetar trenutno puše i u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Livnu, Gradačcu, Han Pijesku, Sokocu, Foči, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na Bjelašnici su u 11 sati izmjereni olujni udari od čak 115 km/h.

Jaki vjetrovi nagovještavaju dolazak oluje Herwart na područje Balkana, a koja je već zahvatila pojedine dijelove Evrope. Narandžasto upozorenje izdato je i za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm.

Related posts