Izumrlo osam vrsta ptica

Plavi papagaj, predivna vrsta ptice koja potiče iz Brazila i koja je bila zvijezda poznatog animiranog filma “Rio”, je izumrla, sudeći prema najnovijem izvještaju o ugroženim vrstama. Ovaj papagaj je jedna od osam vrsta koja je dodata na rastući spisak potvrđenih ili vrlo vjerovatnih izumiranja, uključujući i pu-uli, pigmejsku sovu i vrstu tripadektes holostiktus, sudeći po najnovijoj statistici koja je dobijena iz “BirdLife Internationala”. Istorijski gledano, većina izumrlih ptica do sada su bile ptice koje staništa nalaze na malim ostrvima, osjetljive na lov ili invazivne vrste, ali pet izumiranja sa ove liste desilo se u Južnoj Americi, zahvaljujući uništavanju šuma.

Stjuart Buthart, glavni naučnik “BirdLife Internationala”, izjavio je da je nova studija pokazala da se prvi put kriza izumiranja vrsta razvija na velikim kontinentima, vođena ljudskim uništavanjem staništa.

“Ljudi misle o izumiranju i na pamet im pada dodo ptica, ali naša istraživanja pokazuju da se izumiranje vrsta nastavlja i svake godine sve više ubrzava”, rekao je.

“Kroz istoriju, 90% izumiranja ptica se dogodilo na malim ostrvima, a u pitanju su bile male populacije. Dokazi pokazuju da talas izumiranja raste i zahvata kontinente koji trpe gubitke staništa zbog agrokulture, suše i krčenja šuma”, dodaje on.

Trenutno je ugroženo više od 26.000 vrsta, sudeći prema posljednjoj procjeni. Naučnici upozoravaju da su ljudska bića u procesu dovođenja svijeta do šestog velikog talasa izumiranja. Četiri od osam novoidentifikovanih izumiranja ptica se desilo u Brazilu, koji je nekada bio dom plavom papagaju. Ova vrsta je trpjela zarobljavanje i preprodaju 150 godina prije nego što su otkrivene bilo kakve populacije ove vrste u divljini. Godine 1985. tri ovakve ptice su pronađene u jednoj brazilskoj šumi. Dvije su ilegalno uhvaćene i korištene kako bi se prodavale kao ljubimci, a pokušaji parenja posljednjeg mužjaka su bili neuspješni. Iako još postoji šansa da se jedinke plavog papagaja koje su u zatočeništvu pare, prošire populaciju i budu puštene u divljinu, za pu-uli pticu i ostale vrste na ovoj listi ne postoji druga šansa. Oni su zauvijek nestali. Studija “BirdLife Internationala” je zaključila da je 51 vrsta sa “crvene liste” ugroženih životinja “kritično ugrožena”, koristeći metode statistike koje su se zasnivale na broju viđenja ovih vrsta i potrazi za njima. Samo je jedna od ovih vrsta manje ugrožena nego što se mislilo. Teško je reći zasigurno da li je neka vrsta koja se još analizira zaista izumrla, ali sudeći po “Buthartu”, klasifikaciona kategorija “vjerovatno izumrla” je zasnovana na veoma preciznim posmatranjima i skoro je sigurno da je vrsta, ako je na ovoj listi, zaista izumrla.

“Očigledno, nije prekasno pomoći nekima od ovih vrsta jer ptice su taksonomska kategorija koja je za sada najpoznatija naučnicima. Nadamo se da će ova studija inspirisati pokušaje da se dalja izumiranja spriječe”, kaže on.

Related posts