Izraelski zvaničnici nakon odluku američke administracije: "IDF ne smije biti sankcionisan"

Vijest o potencijalnim sankcijama prvi je saopćio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken

Izraelski zvaničnici reagirali su na odluku američke administracije koja je najavila kako će uvesti sankcije protiv bataljona izraelske vojske zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali.

Detalji u narednim danima

Vijest o potencijalnim sankcijama prvi je saopćio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony) koji je rekao kako se detalji o sankcijama mogu očekivati u narednim danima.

– Možete očekivati da ćete ih vidjeti u narednim danima – rekao je Blinken.

Prvi koji je reagovao na ovu odluku bio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

– IDF ne smije biti sankcionisan. Posljednjih sedmica sam radio protiv sankcionisanja izraelskih građana, uključujući i aktivnosti koje se tiču razgovora s američkom administracijom. U vrijeme kada se naši vojnici bore protiv terorističkih čudovišta, namjera da se uvedu sankcije jedinici IDF-a je vrhunac apsurda i moralno dno – rekao je Netanjahu.

Ministar iz ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Gantz) također se pridružio kritikama američkoj administraciji te je poručio kako je pješadijska jedinica sastavni dio IDF-a te da je vezana za vojno i međunarodno pravo.

Opasan presedan

– Imamo veliko poštovanje prema našim američkim prijateljima, ali uvođenje sankcija jedinici opasan je presedan i šalje pogrešnu poruku našim zajedničkim neprijateljima za vrijeme rata”, poručio je Ganc.

Nezadovoljan američkim najavama bio je i ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir.

– Očekujem da se ministar odbrane Yoav Gallant neće pokoriti američkom diktatu. Moramo pružiti podršku pripadnicima bataljona Netzah Yehuda. Ako u Ministarstvu odbrane nema nikoga ko će podržati bataljon, tražit ću da ih se apsorbira u izraelsku policiju i Ministarstvo nacionalne sigurnosti. Sankcije našim vojnicima su crvena linija – rekao je Ben-Gvir.

izvor: Avaz.ba

Related posts