Izrael: Deportacija Palestinaca na Sinaj preliminarni dokument

Izrael umanjuje značaj dokumenta koji predlaže preseljenje miliona stanovnika Gaze u Egipat.

Izraelski premijer umanjuje važnost dokumenta obavještajnog ministarstva koji je procurio, a u kojem se predlaže preseljenje miliona Palestinaca na Sinajsko poluostrvo u Egiptu.

“Ovo je preliminarni dokument, kao i desetine takvih dokumenata koje su pripremili svi politički i sigurnosni ešaloni”, navodi se u saopćenju iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

‘Dan poslije’ je tema o kojoj zvanični izraelski kanali nisu raspravljali , koji su sada fokusirani na demontažu Hamasovih vladajućih i vojnih sposobnosti.”

Dokument je datiran na 13. oktobar — samo nekoliko dana nakon terorističkog napada Hamasa — i objavljen je na web stranici Sicha Mekomit. U njemu obavještajno ministarstvo iznosi tri opcije za postupanje s civilima u Gazi nakon napada Hamasa i izbijanja rata.

Autori lista su zaključili da bi “Alternativa C”, koja poziva na premještanje civilnog stanovništva Gaze na sjeverni Sinaj, bila najbolja za dugoročnu sigurnost Izraela.

Kao dio plana, gradovi sa šatorima bi bili izgrađeni na tom području, a trajniji gradovi bi se gradili kasnije. Plan također poziva na stvaranje humanitarnog koridora za pomoć preseljenom stanovništvu i stvaranja sigurnosnog perimetra kako bi se spriječilo njihovo ulazak u Izrael.

Priznanje dokumenta od strane izraelske vlade vjerovatno će pojačati sumnju među arapskim nacijama u regiji da Izrael namjerno pokušava trajno raseliti Palestince. Egipat i Jordan upozorili su da bi svaki plan za prebacivanje Palestinaca iz Gaze i Zapadne obale u njihove zemlje eskalirao sukob u regiji.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts