Izrael će koristiti genocid u BiH kao primjer u odbrani

Završena je dvodnevna rasprava u slučaju Južnoafričke Republike za genocid nad Izraelom u ratu u Gazi.

Uvodne riječi za Izrael je iznio pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, Tal Becker.

Predstavnik Izraela govori je kako izraelske akcije u Gazi čin samoodbrane nakon Hamasovog napada 7. oktobra. Becker je u dosadašnjem izlaganju okrivio Južnoafričku Republiku za bliske odnose s Hamasom, uprkos tome što je grupa priznata kao teroristička organizacija u mnogim državama.

Dodao je i da je Hamas sistematski i nezakonito rasporedio svoje vojne operacije, borce i imovinu širom Gaze. Becker je još naglasio da Izrael djeluje u Gazi kako bi zaštitio civile.

Christopher Staker, međunarodni advokat koji je ranije bio na krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, sada je preuzeo odbranu Izraela. Naime, u uvodnoj riječi Staker je rekao da su pozivi Južne Afrike da Izrael odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi “zapanjujuće”.

Kao protuargument, izjavio je pred Međunarodnim sudom da je i “Bosna i Hercegovina tražila privremene mjere kojima se zahtijevalo da JNA prestane provoditi vojne aktivnosti protiv naroda i vlade“.

– Ali sud ih nije odredio, iako za razliku od ovog predmeta genocid se odvijao na teritoriji države koja je tražila privremene mjere, rekao je Staker.

Viši politički analitičar Al Jazeere, Marwan Bishara, kaže da je tokom saslušanja Izrael izgubio moralne, činjenične, historijske i humanitarne argumente zbog načina na koji se situacija rasplela u Gazi – “s čistom smrću i industrijskim ubijanjem”.

Rekao je da su stalni napori izraelskih pravnih timova da okrive Hamas za patnje u Gazi – gdje je ubijeno najmanje 23.700 ljudi – i da uvjere sud da Izrael pokušava poboljšati tamošnju humanitarnu situaciju bili neuvjerljivi.

Međutim, rekao je da je izraelski tim iznio jake “jurisdikcijske i proceduralne argumente”. Oni se odnose na to ima li JAR legitiman “spor” s Izraelom koji opravdava izvođenje Izraela pred ICJ, ograničenu nadležnost suda i razloge za svaku od “privremenih mjera” koje JAR traži za zaštitu Palestinaca.

Dok je Izrael izgubio “moralni argument”, njegov tim je možda “napravio udarac” u slučaju JAR sa svojim stavkama nadležnosti, rekao je Bishara.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts