Između Bihaća i Cazina: Nezaposleni mladić od vodenice napravio etno-muzej

Nekadašnja vodenica na rijeci Uni, kod naselja Kostela, između Cazina i Bihaća, pretvorena je u mali etno-muzej zahvaljujući Hasanu Keranoviću, mladiću koji je godinama posvećen očuvanju tradicije i istorije prostora Cazinske Krajine.

Njenu unutrašnjost krase mnogobrojne stvari, eksponati i predmeti koji su nekada bili u upotrebi, a danas predstavljaju sjećanje na prošlost ovog podneblja. Keranović kaže kako mu je namjera bila na ovaj način unaprijediti turističku ponudu ovih prostora, te turistima predstaviti prošlost i tradiciju ovog podneblja. Ističe kako je od ranog djetinjstva impresioniran predmetima iz istorije, što se godinama pretvorilo u opsesivni hobi.

“Mnogo stvari sam otkrio na skrivenim mjestima, u starim i napuštenim kućama, a neke sam pronašao na smetlištima, odbačene i zaboravljene. Vremenom se pročulo da sakupljam stare predmete, pa su ljudi sami počeli da mi ih donose i evo danas posjedujem respektabilnu kolekciju”, kazao je Keranović.

Dodaje kako ima oko hiljadu raznih predmeta i da bi se za mnoge od njih mjesto moglo pronaći u ozbiljnim muzejima.

Pronađene predmete brižljivo je čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost. U njegovoj muzejskoj zbirci nalaze se predmeti koje su stanovnici Cazinske Krajine stotinama godina upotrebljavali u poljoprivrednoj proizvodnji, kao što su stare alatke, drveni plugovi ili konjska kola.

Također, tu je staro posuđe, kućanski pribor i predmeti, te ukrasi koji su nekada krasili enterijere ovdašnjih domaćinstava. Posebno je ponosan na staro oružje koje posjeduje, a među tim eksponatima se ističu očuvana puška kremenjača, stara kubura i sablja damaskija.

Keranović kaže kako je završio srednju trgovačku školu, a kako je na birou, odlučio je svoje vrijeme i energiju posveti nečemu što ga čini sretnim i što će, kako kaže, doprinijeti njegovom okruženju. Njegov životni san je da napravi seoski muzej starina u kojem će prevladavati predmeti koji su nekada korišteni u dekoraciji životnog prostora.

Inače, ovaj zanimljivi mladić u proteklim godinama sudjelovao je ili bio pokretač brojnih medijskih projekata koji su imali za cilj afirmaciju i očuvanje ovdašnje prošlosti i tradicije. – pišu Nezavisne.

Related posts