Izišao roman ‘Prijatelj X» autora Almira Durakovića

Ovih dana iz tiska je izišao roman ‘Prijatelj X» autora Almira Durakovića, pisca, muzičara i dipl.inžinjera, rođenog u Bihaću prije 48. godina. Roman koji zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

«Romansirana priča autora Durakovića „Prijatelj X“ polazi iz dva kreativna lokaliteta. Lokaliteta retrospekcije mladalačkog sanjarenja života i ratnog lokaliteta preživljavanja i sanjarenja opstanka u životu. Razbijanje klasične fabule romana autor prepliće dva svijeta, odmarajući jednu priču dok drugu pripovijeda. Na taj način suprotstavlja svjetlost mraku, dan noći, mir ratu i smisao besmislu. Specifičnost i originalna vizija njegovog stila jeste što iste likove pomjera iz jednog vremena u drugo, iz jednog prostora u drugi, čineći komparativnost njihovih života u smislu i besmislu. Roman o generaciji koja je imala svoje mladalačke ideale, prekinute nečijom voljom za dominacijom nad nekim prostorom….»

Vehbo Popara, prof.

«Čitajući roman «Prijatelj X» nalazim stih koji će sebe implantirati u čitateljevu svijest i, do tog momenta, stranac nepoznat čitateljevoj svijesti, postat će njen agens movens, ali i agens spiritus istovremeno. Dakle, graditelj novog meta-proznog bića. Stih koji cijelu metodu flashbacka, kojom je roman pisan, pretvara u povijesni čin, a povijest, proživljenu na koži, a još nenapisanu, pretvara u umjetničko djelo. Ne ostavlja ga budućim naraštajima kao vodič ka apsurdu. Apsurd se već desio, djeci koja su odrastala u istim ulazima zgrada. Djeci koja su živjela vrata do vrata i čekala da im se desi budućnost…»

Sandra Dretar François

 

Related posts