Izetbegović u Briselu sa vodećim ljudima NATO-a: Aktivacija MAP-a od ključnog značaja za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Briselu se susreo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica “Kvinte”. Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini konstatirajući da je naša zemlja ostvarila značajne i odlučne iskorake u procesu približavanja euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajući Izetbegović je naglasio da su u protekle tri godine, unatoč izazovima i otporima, napravljeni značajni pomaci. Istaknuo je da je Predsjedništvo BiH posvetilo posebnu pažnju i davalo poseban impuls svim procesima koji su se odnosili na integracije, te da su konsenzusom usvojeni strateški dokumenti – Strategija vanjske politike BiH za period 2018-2023, Pregled odbrane i Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za period 2017-2027.

Izetbegović je informirao generalnog sekretara Stoltenberga i o realizaciji aktivnosti vezanih za aktivaciju Akcionog plana za članstvo.

Istaknuo je da je u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine naglašeno da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija naše zemlje, i da će te aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a, za koje postoji širok politički konsenzus u BiH.

Izetbegović je naglasio da Bosna i Hercegovina u sljedećih deset godina može postati stabilna i prosperitetna evropska država, ali da joj je za to potrebna podrška.

Potcrtao je da su politički odnosi i praktična saradnja Bosne i Hercegovine sa NATO-om na zavidnom nivou. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i UN-ovim posmatračkim misijama, pa je tako 60 pripadnika Oružanih snaga BiH raspoređeno u Afganistanu u okviru Misije “Odlučna podrška”, a još pet pripadnika u posmatračkim misijama UN-a u Kongu i Maliju.

Naveo je da je aktivacija MAP-a od ključnog značaja za budući razvoj saradnje i odnosa Bosne i Hercegovine sa NATO-om. Dodao je da bi to bio dodatni i sveobuhvatni mehanizam saradnje, kojim bi NATO i saveznici dali Bosni i Hercegovini mogućnost da dokaže da je odlučan, vrijedan i predan partner u procesu stvaranja sigurnijeg i stabilnijeg regiona.

Predsjedavajući Izetbegović je u sjedištu NATO-a u Briselu o ovim temama razgovarao i sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama “Kvinte”.

Related posts