Izetbegović: Niko u SDA neće praviti privatnu stranku, davno sam vidio kuda ide Konaković

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije bošnjački član Predsjedništva BiH govorio je o aktuelnim problemima unutar SDA, neriješenim pitanjima u odnosima sa Srbijom i Hrvatskom te planovima do izbora.

Izetbegović je odlučno poručio da stranka koju vodi ne prolazi kroz krizu, naglašavajući da su svi potezi unaprijed isplanirani, računajući i dešavanja u Tuzli, odnosno uvođenje povjereništva.

“U zadnjih pola godine ja sam vidio kuda premijer KS Elmedin Konaković ide, zato me nije iznenadio, kao neke njegov potez da napušta stranku. Nakon tog njegovog poteza mi smo se odlučili da krenemo u jedno čišćenje u svojim redovima, pa smo uveli povjereništva u Tuzlu, Goražde i Konjic”, poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li ga brine što sada ni u državnom parlamentu nema većine, Izetbegović je kazao da je i to isplanirano, ali da su na te poteze čekali i da su u unutrašnje reforme krenuli nakon usvajanja bitnih zakona, poput akciza ili budžeta za ovu godinu.

“U SDA niko neće praviti privatne stranke, niti će pojedinci zavladati određenim oblastima, to nećemo dozvoliti. Mi jednostavno moramo uraditi ono što od nas očekuje naše biračko tijelo”, istakao je Izetbegović.

Komentarisao je i odnose sa susjedima, naglašavajući problem neutvrđene granice sa Srbijom, kao i problem izgradnje Pelješkog mosta i zaštiti prava na otvoreno more za BiH.

Izetbegović je kazao da je jedino on u Predsjedništvu BiH zainteresiran za sve te probleme, poručujući da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nije pretjerano zainteresiran za pitanje utvrđivanja granice sa Srbijom, niti je član Predsjedništva iz RS-a zainteresiran za pitanje rješavanja Pelješkog mosta.

Na kraju je odgovarao na pitanje u vezi statusa bivših boraca koji protestuju, kazavši da će sporni registar boraca biti objavljen, ali ne u obliku koji krši Zakon o zaštiti ličnih podataka, već se registar biti završen i dostavljen boračkim udruženjima i nadležnim institucijama, gdje će se sve moći provjeriti.

“Do kraja mandata ću se posvetiti evropskom i NATO putu BiH te formiranju komisija koje će raditi na rješavanju otvorenih pitanja BiH sa susjedima”, zaključio je Izetbegović.

klix.ba

Related posts