Izetbegović: Nema razgovora oko Izbornog zakona dok se ne formira nova Vlada FBiH

Lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona.

Nakon sastanka je Izetbegović kazao kako je prvo potrebno implementirati izborne rezultate koji su na čekanju dvije godine, što znači formiranje nove Vlade FBiH, a tek se može razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.”SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja, ali ga prihvatiti moraju dvije trećine poslanika u Predstavničkom domu i zastupnici u Domu naroda PSBiH. Prije toga ga moraju prihvatiti DF i SBB i u ove pregovore sam krenuo u dogovoru s Komšićem i Radončićem”, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako će SDA insistirati na primjeni Ustava BiH te da narodi u BiH imaju pravo biti zaštićeni i štititi vitalni nacionalni interes.

“Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti sve što predstavnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom. Spor u Mostaru je izgledao nerješiv pa je riješen, kao i spor Grčke i Makedonije”, poručio je Izetbegović.

Lider SDA je istakao kako je napravljen ozbiljan pomak u razgovorima između SDA i HDZ-a, ali da nije realno očekivati izjmene Izbornog zakona dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

“Dvije godine smo bez nove vlasti u FBiH i bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome instistira SDA. To treba uraditi prije lokalnih izbora. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na FBiH obesmišljuje same izbore, čemu izbori ako ih nećemo implementirati? Ne može manjina poništavati volju većine u parlamentu. Ako se to dogovorimo, mi ćemo iznaći rješenje da i oni budu zadovoljni”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je jasno poručio kako neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, te da mostarski sporazum važi i dalje, ali da važi i Zakon koji kaže da se moraju implementirati izbori.

“To čekamo već dvije godine. Ne možemo ucjenjeni čekati”, istakao je on.

Izetbegović se osvrnuo i na posjetu Milorada Dodika Zagrebu.

“Politika koju Dodik oličava je politika destabilizacije, podjela, secesionizma, kočenja BiH na njenom euroatlantskom putu, gušenja i usporavanja rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, vrijeđanja Hrvata i Bošnjaka koje je nedavno nazvao ustašama i balijama i ignoriranje njihovog prava na legitimne predstavnike u strukturi vlasti entiteta RS”, kazao je on.

Dodao je i kako je Dodik trenutno čaln Predsjedništva BiH, dok je Šefik Džaferović predsjedavajući, te da je poziv Dodiku umjesto Džaferoviću loša poruka zvaničnog Zagreba.

“Dodik je član Predsjedništva BiH. On nije predsjedavajući. To je Šefik Džaferović. On u ovom času predstavlja BiH. Njegova politika je, za razliku od politike Milorada Dodika, stabilizirajuća i reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete. Milanović je pozvan u zvaničnu posjetu. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića, je veoma loša poruka. U izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja. To je poruka nepoštovanju BiH, njenih predstavnika i njene hijerarhije. U svakom slučaju sačekat ćemo kakvi će zaključci biti i da li će oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts