Čerkez: Predložit ćemo ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je održao sastanak na kojem je konstatovano da je situacija u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu izuzetno teška da nadležne institucije nisu vršile nadzor propisanih mjera, te da će zbog toga Federalnoj upravi civilne zaštite uputiti Prijedlog za proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH, prenosi N1.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako su zdravstveni kapaciteti u ZHK proširuju kako bi mogli primiti povećani broj oboljelih od Covida-19, što je izazvalo dodatnu zabrinutost.

Istakao je kako su razlozi povećanog broja oboljelih povratak s godišnjih odmora, ali u najvećoj mjeri nepoštivanje propisanih mjera Kriznog štaba.

“Iako je dogovoren pojačan nadzor s kantonalnim institucijama koje trebaju vršiti nadzor, one nisu radile u mjeri u kojoj su trebale i imamo ovakvu situaciju. Krizni štab će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanja prirodne nesreće ponovo. Ne očekujemo nikakvo povećanje restirktivnih mjera. Potrebna nam je pomoć i podrška organa koji nisu raidli dovljno na samom nadzoru preporuka iako je to bila njihova obaveza. Nadamo se da će FUCZ proslijediti ovaj prijedlog Vladi i da će biti uvedeno to stanje”, rekao je Čerkez.

Naglasio je kako je pred nama dug period, te kako se očekuje da ovo stanje neće proći još za godinu dana.

“Trebamo biti strpljivi i odgovorni i poštovati samo četiri mjere – distanca, maska, osobna higijena i nemojte biti sami doktori već ako imate respiratorne simptome ostanite kući i nazovite ljekare, nemojte ići na posao”, rekao je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako ljudi nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo.

“Ignoriranjem se neće riješiti problem, očekujemo da se svi aktivno uključe u kontrolu infekcije”, kazao je Musa.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts