Izetbegović: Čović se izvinio Matviyenko za ono što je "jučer preživjela"

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matviyenko, dan nakon njenog skandaloznog istupa u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

O današnjem sastanku, kao i jučerašnjim izjavama ruske zvaničnice, za N1 je govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegtović.

– Dotakli smo se i tema koje je gospođa Matviyenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda. Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer BiH dobro pazi šta će reći – kazao je Izebegović.

Izetbegović je dodao da je gošći iz Rusije, nakon njenog upita o pretpostavkama za gašenje OHR-a, objasnio da to nije pitanje vremena već sazrijevanja.

– Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika RS-a jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja, u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u unatoč jasnim odredbama zakona koji traži proporcijalnu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a – naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je, ističe Izetbegović, imao suprotan stav u odnosu na njega.

– On se izvinio gospođi Matviyenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz BiH i da će tek tada BiH biti suverena država – kazao je Izetbegović.

Izvor: N1

Related posts