Iz Krajine odlaze i zaposleni: Dok stanovništvo odlazi, stranci kupuju nekretnine na području USK

Posljednjih 18 mjeseci broj građana koji prodaju svoju imovinu značajno veći u odnosu na raniji period – Sve veći broj stranih državljana pokazuje interes za kupovinu nekretnina u BIH.

Da je evidentan odlazak ljudi iz cijele BIH, pa tako i Krajine, pokazuju sve češći oglasi o prodaji stambenih objekata. Ovaj trend znatno je porastao posljednjih godinu dana.

Adnan Hota, koji radi u agenciji koja se bavi prodajom i kupovinom nekretina ističe kako je posljednjih 18 mjeseci broj građana koji prodaju svoju imovinu značajno veći u odnosu na raniji period. Među razlozima prednjači odlazak iz BIH.

Slično je u svim općinama Unsko-sanskog kantona (USK). Posebno je to vidljivo u manjim mjestima gdje je odlazak jedne porodice nenadoknadiv gubitak, a prazne školske klupe znače i manje radnih mjesta za nastavnike i profesore. Razlike nema, isti trend je širom Kantona, od Velike Kladuše do Sanice, gdje je u osnovnoj školi, od nekadašnjih 300 učenika, za posljednjih nekoliko godina manje od 150.

I dok djeca sa roditeljima odlaze najčešće u zapadnoevropske zemlje, sve veći broj stranih državljana pokazuje interes za kupovinu nekretnina u BIH. Ovaj trend jako je raširen u sarajevskom kao i nekim drugim kantonima, a veliko zanimanje vlada i za USK.

Inače, strani državljani mogu postati vlasnici nekretnina u našoj zemlji samo ukoliko postoje međudržavni ugovori. Za ostale, put je registriranje poduzeća koje tada kupovinom postaje i vlasnikom stambenog objekta ili zemljišta. – piše rtvusk.

Related posts