Iz Bihaća odnio imovinu u “tamiću”, u Banjoj Luci se obogatio: Otkud Kovačeviću tolike nekretnine?

Posao u energetskom sektoru oduvijek je bio unosan, a najesktremniji primjer koji potvrđuje to pravilo jeste v. d. direktora Elektroprivrede RS, Željko Kovačević. On se u “strujnom kolu” Republike Srpske nalazi već 11 godina, a za to vreme je od činovnika postao jedan od kraljeva nekretnina.

Javnosti u RS nije nepoznato da je Kovačević bogat čovjek, ali ipak svaki put bude šokirana fotografijama njegovih kuća, vila i stanova, piše Blic.

Kovačević upravo privodi kraju renoviranje luksuznog objekta u strogom centru Banje Luke u Gajevoj ulici, odmah iza “Boske”.

Taj objekat je kupio u ruiniranom stanju, ali ga je za kratko vrijeme obnovio, pa čak i proširio. Riječ je o kući na sprat, u čijem je prizemlju ogroman poslovni prostor u koga se već uselila jedna od poznatijih apoteka.

Međutim, simbol njegove moći svakao je veleljepna vila s bazenom kraj Banje Luke, u naselju Trapisti, koja bode oči većem dijelu grada, budući da se nalazi na uzvišenju.

Osim pomenutih nekretnina, Kovačević posjeduje i vikendicu kraj Vrbanje u Čelincu, u blizini vikend kuće visokog funkcionera SNSD-a, Nebojše Radmanovića, pod čijom je direktnom političkom zaštitom.

Također, u njegovom vlasništvu je još nekoliko stanova u Banjoj Luci, jedan u Herceg Novom, a kako Blic piše, i kuća u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

– Kruže priče da mu se za svaki posao mora dati procenat. Taj čovjek je išao kod njega da mu da procenat i vidio je u njegovoj kući šest kupatila – izjavio je zastupnik SDS-a, Miladin Stanić, na jednoj od skupštinskih rasporava u vrijeme dok je Kovačević bio ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Baš u tom periodu Kovačević je ostao upamćen kao jedini muški ministar u Vladi RS-a koji je svako jutro, prije posla, službenim automobilom i vozačem išao do frizerskog salona.

Osim toga, sam sebi je za prvih sto dana ministrovanja dao čistu peticu, dok su ga privrednici ocijenili mršavom dvojkom. Potpuni fijasko doživio je u projektu proizvodnje električnih automobila u RS-u za njemačke pošte.

U prototipu vozila provozao se zajedno sa Draganom Vučetićem, koji ne samo da nije uspio s poslom, nego je potrošio budžetski novac i pobjegao iz RS-a, a za njim je raspisana potjernica.

Kovačević je bio jedan od ključnih ljudi za dovođenje u RS sumnjivog ruskog “biznismena” Evgenija Zotova kome je naknadno propao plan da kupi većinski paket akcija u prijedorskom rudniku “Ljubija”.

Kovačević će biti zapamćen i kao jedini ministar energetike RS-a kome je isključena struja zbog neplaćenog računa od oko 400 KM.

Riječ je o dugu za paušal na električno brojilo u kući u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac u kojoj niko ne živi.

Prije nego što je 2010. postao ministar, Kovačević je bio višegodišnji direktor Elektrokrajine Banja Luka, koja je pod njegovom upravom tri godine poslovala negativno, a dvije u plusu.

Kovačević je i tada pokazivao da voli liksuz, kako privatno, tako i na radnom mjestu, jer je posljednji sprat upravne zgrade preuredio do te mjere da je svima zastajao dah, te se i sada priča da ga je “Kovačević pozlatio”.

Za v. d. direktora Elektroprivrede RS-a imenovan je prije oko godinu i po, iako su mnogi u stranci i u vladajućoj koaliciji bili protiv toga.

Međutim, podrška Radmanovića i visprenost Kovačevića i ovaj put su bili presudni. Kovačević je ranije radio kao vojni tužilac Republike Srpske.

Bio je direktor štamparije, te upravnik Carinarnice Banja Luka, a potom inspektor za primjenu carinskih propisa u Upravi carina RS, kada se sumnja da je stekao prvo bogatstvo.

– Početkom rata je izbegao iz Bihaća, a sva imovina mu je stala u kamion “tamić” – ispričao je Blicu jedan od Kovačevićevih poznanika.

U obrazovanju je radio kao profesor na srednjim školama i fakultetima u oblasti ekonomskih i pravnih predmeta. Kovačević je doktor ekonomskih i magistar pravnih nauka.

Euro Blic navodi da je pokušao čuti komentar Željka Kovačevića, ali nije odgovarao na poznate brojeve telefona.

Spisak nekretnina

Vila u Trapistima kod Banje Luke
Kuća u Gajevoj u Banjaluci
Kuća u Kočićevom Vijencu u Banjoj Luci
Nekoliko stanova u Banjoj Luci
Vikendica na rijeci Vrbanji u Čelincu
Stan u Herceg Novom
Kuća na Dedinju u Beogradu

Privatizacija ERS

Kovačevićeva plaća u Elektroprivredi RS (ERS) iznosi 2.700 KM plus ostala primanja. Međutim, bez nje bi mogao da ostane ako se ispune planovi Elektroprivrede Srbije (EPS) koja je “bacila oko” na distributivna preduzeća u RS-u.

Mada zvaničnici RS-a tvrde da od privatizacije nema ništa, predstavnici Nadzornog odbora EPS već su iznijeli model po kome bi usljedila privatizacija – to je privatizacija Telekoma Srpske.

/Blic

Related posts