Iskopavanja kod Velike Kladuše: Za čime tragaju lovci na blago

Rješenje o minerološkim iskopavanjima koriste kao paravan za skrnavljenje arheoloških lokaliteta radi potrage za tim “blagom”, napominje Dijana Muminović-Koljić.

Iskopavanja u velikokladuškom naselju Todorovo uzburkala su proteklih dana strasti u Unsko-sanskom kantonu. Iskopavanja je radila Fondacija „Biser 08“ iz Jajca, a po nalogu Ministarstva privrede USK. Riječ je o lokalitetu na kojem se, prema legandama koje prepričavaju mještani, nalazi zakopano blago.

Voditeljica Arheološkog odjeljenja u Muzeju Unsko-sanskog kantona Dijana Muminović-Koljić kaže da je riječ o registriranom arheološkom lokalitetu.

– Izašli smo na rekogniciranje terena, našli smo pokretni materijal i zatekli smo ljude iz „Bisera“ kako kopaju na tom lokalitetu. Rješenje im je izdalo Ministarstvo privrede USK. Ni mi ni Zavod za zaštitu kulturno-historijskoog naslijeđa USK nismo informirani. Upozorili smo ih da je riječ o arheološkom lokalitetu, ali su se opet vratili, kazala je Muminović-Koljić za Usn.co.ba.

Dodaje da su obavijestili MUP USK, a na kraju je federalni inspektor zabranio bilo kakva iskopavanja.

– Tek tada su se povukli. Kopali su na arheološkim lokalitetima pod krinkom mineroloških istraživanja. Vode se time da nije registrovan arheološki lokalitet. Prvo mora izaći na teren Federalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i utvrditi da li se tu radi o arheološkom lokalitetu, da se zna može li se nastaviti ili ne, a ne da kopa kako ko hoće, kazala Muminović-Koljić.

Napominje da je rješenje koje je dobila Fondacija uredno, ali su ga zloupotrijebili.

– Rješenje o minerološkim iskopavanjima koriste kao paravan za skrnavljenje arheoloških lokaliteta radi potrage za tim “blagom”, što je za medije potvrdio i ministar Hasan Bajraktarević, napominje Muminović-Koljić.

Pojašnjava da je prema navodima lokalnog stanovništva nedaleko iznad iskopina bila crkva.

– Ako je tako onda tu postoje grobovi ili katakombe, oni su koristili magnetometar i utvrdili da je riječ o tunelima u koje uporno žele ući. Ne znamo šta je, lokalitet nije istražen, nalazi se pokretni materijal. Pretpostavaljamo da su oni lovci na blago jer u svom timu nemaju nijednog minerologa ni geologa. I sam ministar je potvrdio da oni idu da kopaju keramiku i blago. Bili su iskopali velike rupe. Sada je to već zatrpano, pojasnila je Muminović-Koljić.

Izvor: cazin.net/oslobodjenje.ba

Related posts