Iranska vojska gađala položaje oko američkih baza u Iraku

Iranska revolucionarna garda (IRGC) večeras je saopštila da je gađala i uništila “špijunske štabove i lokacije gdje se okupljaju iranski neprijatelji” u Iraku.

Iz drugih izvora navodi se da su gađani položaji američke vojske u Iraku. Potvrđeni su napadi na bazu i aerodrom u Erbilu, na sjeveru Iraka.

“U ime Allaha, Milostivog, s povjerenjem u Svemogućeg Boga i blagoslovom Časnog Poslanika (s.a.v.s.), kao odgovor na nedavne terorističke zločine neprijatelja islamskog Irana, špijunski štab i mjesto okupljanja antiiranskih terorističkih grupa u dijelovima regije ciljano je balističkim projektilima IRGC-a ove noći”, saopćili su iz Iranske revolucionarne Garde.

Zvukovi jakih eksplozija odjekivali su diljem grada Erbila, a najmanje pet balističkih projektila pogodilo je grad. Udari dolaze u trenutku kada je Izrael ubio nekoliko najviših zapovjednika IRGC-a u Siriji.

U drugom saopćenju IRGC je saopćio da je pogodio “štab Mossada”. Nije poznato da li su pogođene američke baze u ovom gradu.

Podaci o eventualnim žrtvama kao i materijalnoj šteti u udarima još nije poznato. Izvori Međunarodne zračne luke Erbil saopćili su da su obustavljeni svi dolazni i odlazni letovi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts