Iran odbio pomoć SAD u borbi protiv koronavirusa

Iranska vlada odbila je američku pomoć u suzbijanju epidemije koronavirusa, poručivši Vašingtonu da umjesto toga ukine sankcije. 

SAD bi više pomogle kada bi ukinule sankcije i time oslobodile resurse Irana kako bi se mogao sam boriti protiv virusa, poručila je vlada u Teheranu. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ponudio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući pomoć Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim zemljama koje pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, prenose Reuters i ANSA.Vašington je uveo sankcije kako bi kaznio Iran zbog nuklearnog programa, tvrdeći da ga koristi i za proizvodnju oružja. Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija, piše DPA.

Tako je i pakistanski premijer Imran Kan u nedjelju pozvao SAD da ukine sankcije Iranu. 

– Pozivam predsjednika Trampa da iz humanitarnih razloga ukine sankcije Iranu dok pandemija Covida-19 ne prođe – poručio je Kan putem Twittera. 

Iran spada među zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa, piše DPA, navodeći podatak ministarstva zdravstva prema kojem je do subote od Covida-19 umrlo 1.556 ljudi, a broj zaraženih premašio je 20 hiljada.

Strahuje se da bi broj zaraženih uskoro mogao još znatnije porasti zbog perzijske nove godine, kada porodice često putuju u posjetu rođacima.

Izvor: Avaz.ba

Related posts