Instagram i Facebook će korisnike upozoravati da nose zaštitne maske

Facebook i Instagram su naveli kako će u svoj News Feed dodati novi sistem poruka zamišljen tako da korisnike potaknu na nošenje zaštitnih maski.The Verge piše da će se poruke upozorenja i preporuke za nošenje maski pojavljivati na vrhu samog News Feeda (početne stranice) na Facebooku, a korisnici će se za više informacija preusmjeravati na nadležne u Centar za informacije o COVID-19 te Centar za kontrolu i prevenciju širenja bolesti u SAD-u.

Slična poruka bit će vidljiva i korisnicima Instagrama koji će biti isto preusmjeravani na nadležne institucije ukoliko žele više informacija.

Trenutne preporuke za maske su da se nose u javnim prostorima kako bi zaštitili sebe i druge od moguće zaraze. Maske smanjuju prenošenje respiratornih kapljica koje mogu širiti virus.

Facebook se tokom pandemije borio spriječiti dezinformacije o koronavirusu na svojoj platformi. Shodno tome ima opciju već duže vrijeme koja korisnike upozorava na to da je neka informacija o koronavirusu potencijalno lažna te uz upozorenje sadrži i poveznice na službene informacije zdravstvenih organizacija.

Obaviještenja o maskama će u skorije vrijeme biti uvedena na ove društvene mreže.

Izvor: Klix.ba

Related posts