Inicijativa Ćufurovića usvojena: Za plastenike preko 40m2 više neće biti potrebna građevinska dozvola

Poljoprivrednici koji su svoje poslovanje razvijali u okviru plasteničke proizvodnje ovih dana je obradovala informacija da uskoro više neće morati pribavljati građevinsku dozvolu za plastenike površine iznad 40m2.

Problematiku poljoprivrednika prepoznao je Asmir Ćufurović, zastupnik SDA u Skupštini USK, koji je kroz razgovore s poljoprivrednicima kreirao i uputio inicijativu Skupštini Unsko-sanskog kantona za izmjene zakona.

“Izmjena Zakona će omogućiti svakom domaćinu koji u dvorištu svoje kuće i za svoje potrebe želi da proizvede povrće u plasteniku, pa do farmera koji za komercijalne i tržišne potrebe želi da proizvodi povrće, a da pri tom ne krši Zakon. Mnogo je ovakvih propisa u našem kantonu, koji svojim apsurdnim odredbama, ne samo da ne doprinose uređenju oblasti koju tretiraju već nemaju nikakve realne osnove na terenu i potiču na neregularnosti. Apsurdnost ove odredbe je u tome, da se sa sigurnošću može ustvrditi, da svi građani USK koji trenutno imaju plastenike preko 40 m2 površine, krše zakonske odredbe”, kazao je u Facebook objavi Ćufurović.

“Zbog toga ova inicijativa nije mogla biti neprihvaćena, upravo i iz razloga što dosadašnja zakonska odredba sama po sebi i u svom značenju je kontradiktorna u odnosu na smisao i cilj zakonske regulative. Da se postojeća vlast (ASDA/NES i SDP) više bavila problemima i interesima građana ovakve anomalije bi odavno trebale biti otklonjene” zaključio je Ćufurović.

Related posts