Imenovanje koordinatora među prvim odlukama Fikreta Abdića

Među prvim odlukama koje je potpisao Fikret Abdić kada je stupio na dužnost načelnika Velike Kladuše bila je ona o stavljanju van snage svih rješenja šefova službi u Općini. Nakon toga je imenovao četiri koordinatora, koji će nadzirati rad šefova općinskih službi – zbog efikasnosti ili manjka povjerenja? To samo zna Fikret Abdić. No, važnije od ovih je pitanje zakonitosti strukture koja djeluje paralelno s tijelima javne uprave.

Rješenja Fikret Abdić potpisuje na sam dan primopredaje načelničke dužnosti, a za jednog od koordinatora koji će nadzirati rad šefova službi u velikokladuškoj Općini usmeno imenuje Sulejmana Silića. A prije mjesec dana kantonalni upravni inspektor je ukinuo i nezakonitim proglasio rješenja kojim se imenuju koordinatori nad šefovima službi. Ipak, danas se koordinator Silić našao u ulozi podnositelja disciplinske prijave protiv šefa Urbanističke službe Jasmina Hušića.

«Ja kao državni službenik i odgovorna osoba sam podnio disciplinsku prijavu za nerad», kazao je Sulejman Silić, koordinator u Općini Velika Kladuša i vodno-komunalni inspektor, odbacivši mogućnost da je riječ o političkoj harangi, istaknuvši da je u ime načelnika ovlašten da vrši koordinaciju između njega i službi.

Iako je imenovan samo usmeno, i to za koordinatora, Silić se regularno na općinske akte potpisuje kao šef Urbanističke službe, što, ustvari, predstavlja krivično djelo koje zakon opisuje kao ‘lažno predstavljanje’. Preko njega cirkuliraju sva službena pismena i dokumenti koji bi trebali ići na ruke šefa Urbanizma Jasmina Hušića. Pored Silića, Hušić za hajku na njega kao suodgovorne vidi članove porodice Abdić, odnosno načelnika Fikreta i njegovu kćerku Elviru.

«Sve je to kako bi Silić, koji to zajedno s njima i čini, imao više mogućnosti da ostvaruje svoje privatne materijalno-finansijske interese, s obzirom na to da isti ima i svoj privatni biro za projetkiranje», tvrdi Jasmin Hušić, šef Službe za urbanističke djelatnosti Općine Velika Kladuša.

Radi se o firmi Senssa čiji stvarni vlasnik je, kako Hušić navodi, njegov koordinator Silić. Sa ovom firmom načelnik Abdić je i potpisao ugovor za izvođenje radova u Velikoj Kladuši. Abdić je donio i odluku kojom Hušiću zabranjuje da bez Silićevog nadzora išta radi. Ne smije komunicirati ni s uposlenicima službe na čijem je čelu, pa čak se i ne smije uopće obraćati načelniku Općine. A kako djeluje nova općinska vlast, zorno prikazuje i audio zapis sa 4. sjednice velikokladuškog Općinskog vijeća – Elvira Abdić-Jelenović tu kaže kako Jasmin Hušić ne radi ništa i pravi se budala te da je njeno pravo da koristi tu javnu govornicu.

/federalna.ba

Related posts