Igre oko smjene ministra Dedića: Neka visi Pedro

Zahtjev za raspravu o poljoprivredi će biti na dnevnom redu Federalnog parlamenta 17. maja. Bit će održana tematska sjednica. Već dva desetljeća, čim se najavi rasprava o poljoprivredi to redovno znači formalnu priču o kompetencijama pojedinaca u vrhu Ministarastva, a nikada raspravu o strateškim smjernicama, zaključcima i većoj finansijskoj podršci poljoprivrednicima.

Šemsudin Dedić je došao na tapet kao jedini ministar za smjenu u timu Novalićeve vlade. Dosadašnje kriminalne istrage ministara nikoga nisu ugrozile. Svi obavljaju dužnost bez sekiracija.

Jedan od zastupnika je rekao da će podržati Dedićevu smjenu zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi. Mišljenje je zanimljivo: To znači da je prije Dedića stanje bilo dobro i onda je postalo katastrofalno. Iz godine u godinu ova država bilježi deficit od 1,5 do 2,2 milijarde zbog uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda u Federaciju. Da nema uvoza došlo bi do ratne gladi. Šta je Parlament učinio da smanji uvoz hrane i tako pomogne i poljoprivrednicima i državi?

Kad je dolazio na mjesto ministra Dedić je naslijedio katastrofalno stanje i još katastrofalniji dug od oko 40 miliona KM.

„Poljoprivrednici u posljednje vrijeme jasno iskazuju svoje protivljenje politici Vlade FBiH posebno u dijelu isplaćivanja obaveza prema poljoprivrednicima”, kazao je zastupnik Jasmin Kadić.

Kako onda samo Dedića želi smijeniti Parlament ako poljoprivrednici iskazuju nezadovoljstvo prema cijeloj Vladi. Time Parlament čini ustupak u vidu već viđenog paganskog političkog žrtvovanja jedne osobe da bi se dobio mir i odgodila odgovornost.

Dedićevu smjenu žele i poslanici SBB-a. HDZ je u oktobru prošle godine izrazio nezadovoljstvo stanjem i politikom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrdde i šumarstva. HDZ nikad nije izrazio nezadovoljstvo svojim ministrima ili ministarstvima na čijem su čelu njihovi ljudi, ali je redovno bio nezadovoljan SDA-ovim ministrima. Vjerovatno je u pitanju neki interes za udar na Dedića, a kakav, tek ćemo naknadno saznati.

Ovakvog iskazivanja parlamentarnog nezadovoljstva nije bilo u vrijeme dok je ministar bio Lijanović i dok se od Ministarstva poljoprivrede Federacije pravilo ministarstvo za pustinje i kaktuse, a kao najveći poljoprivrednici pred kamerama se šepurili oni koji nisu imali ni saksije sa cvijećem.

Nikog, pa ni ministra Dedića ne treba amnestirati od odgovornosti, ukoliko se utvrde propusti. Kao što ne treba prešutjeti ni to da priča oko ministra Dedića liči na onu poznatu „Neka visi Pedro“.

/nap

Related posts