Iduće sedmice sjednica Glavnog odbora SDA, na dnevnom redu dogovor o zakazivanju Kongresa

Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) planirana je za subotu, 30.marta 2019. godine, a stranački funkcioneri raspravljati će o zakazivanju Kongresa SDA kao i o načinu na koji će biti održani izbori u kantonalnim i općinskim organizacijama ove stranke.

Sjednicom će predsjedavati predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić, a koji je nedavno, nakon isteka mandata u Vladi KS, postavljen za savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Dogovor o sazivanju Kongresa zasigurno je jedna od najvažnijih tema u SDA s obzirom na to da će najveća politička stranka u Bosni i Hercegovini na Kongresu birati predsjednika SDA, njegovog zamjenika, potpredsjednike, članove Glavnog i Nadzornog odbora i Suda časti.

Kongres SDA trebao je biti održan krajem maja ove godine međutim Glavni odbor SDA odlučio je da sedmi po redu Kongres pomjeri na jesen, odnosno septembar ili oktobar ove godine.

Prošli Kongres SDA održan je 2015. godine i na njemu je 590 od 755 delegata izabralo Bakira Izetbegovića za predsjednika SDA. Što se tiče ostalih glasova, 159 delegata glasalo je za Šemsudina Mehmedovića, četvero za Irfana Ajanovića dok su dva glasačka listića bila nevažeća.

Izetbegović će prema svim procjenama biti izabran za novog/starog predsjednika SDA s obzirom na to da je za vrijeme njegovog predsjednikovanja SDA ostvarila jako dobre izborne rezultate i na lokalnim izborima održanim 2016. godine kao i na parlamentarnim izborima održanim prošle godine. Pored toga, Izetbegović se uspio riješiti i nekih kompromitovanih kadrova koji su u protekle tri godine izbačeni iz stranke.

U ovom trenutku upitna je politička sudbina rukovodećih stranačkih kadrova u kantonima, a koje nisu uspjele dogovoriti koalicije na nižim nivoima vlasti u mjestima gdje je SDA osvojila najveći broj glasova. Svakako, utjecaj na Kongres SDA imati će i način raspleta političke situacije u našoj zemlji kada je riječ o formiranju vlasti na svim nivoima.

Izvor: Klix.ba

Related posts