Iako su prestale važiti: Moraju li građani u FBiH i dalje čuvati radne knjižice?

– Prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje porodiljske naknade u Općini, pored ostalih dokumenata, navedeno je da mi je potrebna i radna knjižica. Nije mi jasno zašto će im pored svega i radna knjižica koja skoro dvije godine nije u upotrebi – kazala je za Faktor Sarajka, koja se, kako kaže, našla u problemima, jer je radnu knjižicu bacila ubrzo nakon prestanka važenja ovog dokumenta.

Ova Sarajka nije jedina, s obzirom na to da su ih mnogi građani vjerujući da im više nikako neće trebati, odložili ili bacili.

Još jedna čitateljka Faktora kazala je da su joj radnu knjižicu, nakon što je prestala raditi, tražili i u Zavodu za zapošljavanje KS i u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Građani su zbunjeni, jer nisu sigurni da li su dužni čuvati radne knjižice iako su one prestale važiti, zbog čega smo odlučili provjeriti da li građani i dalje trebaju čuvati stare radne knjižice.

U Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH ističu da se radne knjižice ne bi trebale tražiti građanima na uvid.

– Knjižice su 30. juna 2016. godine prestale važiti. Nakon tog datuma nije više bilo ni izdavanja ni upisa u radne knjižice. Svi oni upisi koji su izvršeni do tog momenta mogu se koristiti u svrhu ostvarivanja određenih prava i zadržale su svojstvo javne isprave u tom smislu. Mi smo izdali i upute za postupanje, a na upit Federalnog zavoda za zapošljavanje dali smo uputu i službama za zapošljavanje da nisu obavezni da traže radne knjižice novim nezaposlenim osobama koje se prijavljuju na biro. Tako da se u biti radne knjižice ne bi više mogle tražiti, jedino možda u nekim specifičnim slučajevima, kada su potrebni dokazi o pojedinim podacima upisanim prije 30. juna 2016. godine – potvrdili su za Faktor u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH.

U Zavodu za zapošljavanje Kantona Sarajevo za Faktor pojašnjavaju da se prilikom prijava nezaposlenih osoba na njihovu evidenciju nazaposlenih generalno ne traži na uvid radna knjižica.

– Radne knjižice se traže samo u slučajevima kada osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu. S obzirom da dužina primanja novčane naknade, zavisi od radnog staža. Ako je staž ostvaren prije 2010. godine, kada su JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo ugrađeni portali Porezne uprave kroz koje se vidi uplaćeni radni staž radnika, u tom slučaju radna knjižica se traži na uvid – navode iz Zavoda za zapošljavanje KS.

Pojašnjavaju da ukoliko nezaposlena osoba sa pravom novčane naknade iz nekog razloga ne posjeduje radnu knjižicu, zbog toga ipak neće imati problema, već će im se umjesto knjižice samo tražiti izvod iz FZ MIO-PIO.

Related posts