HVO Posavine: HDZ nas u miru izručuje Dodiku, sve za Milu, Milu ni za šta

Nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Posavine oglasili su se saopćenjem za javnost povodom politike koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i njen predsjednik Dragan Čović.

Njihovu reakciju, objavljenu na portalu hvoposavina.com, u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Ovih dana se neslužbeno šuška u posavskim kuloarima da je iz vrha stranke HDZBiH iz Mostara stigla sugestija, da ne kažemo zapovijed, da se ove godine u Posavini smanji intenzitet obilježavanja ratnih obljetnica zbog strateške saradnje s Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om. Naime, kako je sugerirano od vrhuške, ne bi bilo primjereno previše “lajati” braći jer su nam oni sada strateški saveznici, a neprijatelji su neki drugi.

Međutim tu nastaje problem u Posavini jer ni lokalni “hadezovci” koji mogu svašta, ipak ne mogu prodati narodu priču da su ih ubijali i progonili oraški ili odžački muslimani, zato treba preći na varijantu ublažavanja retorike i “smanjivanja doživljaja” prema braći. Strogo se mora izbjegavati riječi poput srbo-četnička agresija, četnici, protjerivanje, nevine žrtve hrvatskog naroda, pustoš, 140.000 prognanih Posavaca, nego sve to fino relativizirati po principu – Ko nas, bre, zavadi ?

Također pod tepih gurnuti i činjenicu o 10 uhapšenih pripadnika HVO-a i nipošto to medijski eksponirati, barem do izbora. Ako se baš i bude moralo spomenuti, onda istaknuti samo činjenicu da im se ionako sudi u Sarajstanu, nipošto pominjati da je sve pripremljeno i režirano u Banjoj Luci.

Veliki vođa će i sam dati svoj obol svemu ovome tako što će osobno prisustvovati što većem broju obljetnica zločina koje je počinila ARBiH kako bi se ukazalo na one prave neprijatelje i skrenula pažnja s dobročinitelja hrvatskog naroda koji će nam dati treći entitet.

Nisu nas u ratu uspjeli prodati, sada nas u miru izručuju Dodiku.

Uskoro slijede obljetnice slavnih podviga naših branitelja i odbrane naših mjesta od čije agresije, gospodo iz HDZBiH? Svakako bi valjalo obratiti pažnju na ponašanje i retoriku lokalnih “hadezeovaca”, hoće li smjeti nagaziti strateškog partnera, ili će pognutih glava poslušati “dobronamjerne” upute s vrha jer gospoda vladajući je uvijek znala bolje šta nama treba od nas samih.

U kontekstu jačanja međusobne saradnje dao bi se naslutiti i ekspresni nastavak izgradnje pravoslavne crkve u Orašju. Također vjerujemo da će HDZBiH vrlo brzo u Ustav Posavskog kantona ugraditi i Srbe kao konstitutivan narod te njihov jezik i ćirilicu jer se to mora zbog presude Ustavnog suda. Naravno da će pritom prešutjeti činjenicu da su istu stvar osporavali Bošnjacima 20 godina. Vjerujemo da će se pod okriljem saradnje i dodvoravanja Dodiku, vrlo brzo oformiti i njegov SNSD u Posavskom kantonu, potpise će dati ili su već dali “hadezeovci”, a ne bi iznenadila ni činjenica da se radi sigurnijeg prolaza na samoj listi HDZBiH pojavi pokoji Srbin, naravno naći će se već neko uvjerljivo objašnjenje (viši interes, Dom naroda, …)

Slijedi zanimljivo vrijeme saradnje, međuentitetske i bratske ljubavi, zato, narode Posavine, gledaj i uživaj i glasaj, jer ništa, ni grobovi naših poginulih, ni vapaji biskupa Komarice, nikakve obljetnice niti šta drugo ne smije omesti idilu i vrhunsku predstavu u režiji Milančeta i Dragančeta: Sve za Milu, Milu ni za šta.

Izvor: hvoposavina.com

Related posts