Hrvatska se naoružava: Stigle njemačke haubice vrijedne 110 miliona maraka

U Remontnom zavodu na zagrebačkom Jankomiru su predstavljene samohodne haubice PzH2000 kalibra 155 milimetara, njemačke proizvodnje.

Pantzer haubica PzH2000 155 milimetara L52 sposobna je gađati na efektivnim daljinama od 40 kilometara uz mogućnost korištenja “pametnih granata” i istodobnog udara više projektila u isti cilj.

Ukupno 16 haubica je Ministarstvo odbrane RH (MORH) nabavilo od Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke. Od 16 haubica, 12 će biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača, dok će tri biti korištene za rezervne dijelove.

– Ovim činom započinje isporuka ovog moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 55 miliona eura, a njegovom realizacijom je sposobnost Oružanih snaga (OSRH) u ovom području značajno narasla i stavlja nas na nivo najbolje opremljenih topničkih jedinica NATO saveza – rekao je ministar odbrane Damir Krstičević.

– Njihovom nabavkom i ulaskom u operativnu upotrebu vatrena moć OSRH višestruko se umnožava, a nivo opremljenosti se znatno podiže i u skladu je s najbolje opremljenim vojskama NATO-a, ali i šire – rekao je načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov.

Dodao je da samohodne haubice pridonose sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH te da su to sposobnosti kojima pridonose i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju.

Prve dvije pristigle haubice biti će smještene na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” na Slunju i “Cerovec” pored Karlovca. Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke, dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja 2017. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane RH.

faktor.ba

Related posts